ABVAKABO FNV

Uitspraak geschil taakbeleid Horizon College

De Geschillencommissie WMO heeft een uitspraak gedaan in het conflict van de MR (medezeggenschapsraad) van het ROC Horizon College met hun College van Bestuur. Vraag aan de commissie was of, na inwerkingtreding van de nieuwe cao-bve de MR nog instemmingsrecht heeft bij een wijziging van het taakbeleid. Het betreft het beleid voor de taakverdeling tussen medewerkers en taakbelasting van individuele medewerkers.

Toelichting op cao-afspraken

Voordat de Geschillencommissie WMO tot een uitspraak kwam, heeft zij de cao-partijen (de MBO Raad en de bonden) gevraagd de cao-artikelen nader toe te lichten. Het lukte niet om samen een uitleg te geven aan de gemaakte cao-afspraken. Nadat de MBO Raad een eigen uitleg aan de commissie zond, hebben ook de bonden hun standpunt aan de commissie gestuurd. De Commissie heeft haar uitspraak gebaseerd op de letterlijke cao-tekst en op de wijzigingen ten opzichte van de oude cao (2005-2007).

Uitspraak van de commissie

Hoofdpunten uit de uitspraak zijn:

* De commissie brengt een scheiding aan tussen de "taakverdeling" (de procedures in artikel F-5 en F-6) en de "taakbelasting".
* Met de MR moet overlegd worden over taakbelastingsbeleid dat past binnen de nieuwe situatie die op grond van de cao op 1 augustus 2008 geldt.

* Het taakbelastingsbeleid is niet uitputtend geregeld in de cao, het werkverdelingsbeleid wel.

* Het huidige taakbeleid kan niet meer van toepassing zijn. Er moet dus overlegd worden over een nieuw taakbelastingsbeleid. De MR heeft instemmingsrecht op dat beleid.

Taakbelastingsbeleid

De commissie heeft geoordeeld dat het taakbelastingsbeleid dat nu voor het ROC Horizon is vastgesteld niet meer past bij de nieuwe situatie. Dit beleid was gebaseerd op het geregelde model dat met ingang van 1 augustus 2008 uit de cao verdwenen is. Op de werkgever rust de verplichting om een nieuw taakbelastingsbeleid vast te stellen dat past binnen de cao 2007-2009. De commissie geeft aan dat de hoofdtaken van de docent en de normering van die taken algemene criteria zijn die de taakbelasting van de docent raken. De MR heeft instemmingsrecht ten aanzien van het taakbelastingsbeleid dat het college van bestuur voorstelt.

Taakverdelingsbeleid

Volgens de commissie is de wijze waarop de taken worden verdeeld uitputtend geregeld in de cao. Dat doen de teams en - bij gebrek aan een meerderheid binnen het team - de leidinggevenden. Daarover hoeft dus niet met de MR overlegd te worden.
26-06-2008, BVE | Meer over: bve, geschillencommissie, onderwijs, roc,