Ingezonden persbericht

Oproep aan Tweede Kamer om werk te maken van fiscale rechtsbescherming:

Rechtspositie van belastingplichtigen op termijn verzwakt?

Nieuwegein, 26 juni 2008; Vandaag verstuurden een groot aantal beroepsorganisaties en kantorennetwerk SRA een oproep aan de Vaste Commissieleden van Financiën om de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel Dezentjé Hammink/Tang niet voor zich uit te schuiven. Het wetsvoorstel beoogt de controlehandelingen van de fiscus meer in banen te leiden en met meer rechtszekerheid te omgeven. Die rechtszekerheid bestaat nu niet en kan zelfs onder invloed van wetgeving verslechteren. De organisaties vragen de Tweede Kamer de belangen van alle belastingplichtigen in Nederland te laten prevaleren:

Oproep

De voortzetting van de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van de Kamerleden Dezentjé Hamming-Bluemink en Tang (Kamerstukken II, nr. 30 645), dat beoogt de rechtsbescherming van belastingplichtigen bij controlehandelingen van de fiscus te verbeteren, laat op zich wachten. Na het eerste plenaire debat in de Tweede Kamer, is het voorstel al weer meerdere keren op de agenda verschoven. En dat is niet in het belang van de belastingplichtigen.

Groot belang

Een groot aantal beroepsorganisaties waaronder NIVRA, NOvAA, NOB, NOAB, NIBA, CB en VLB én kantorennetwerk SRA ondersteunen de grondgedachte achter het wetsvoorstel. Ook in de fiscale vakpers wordt het voorstel gesteund. Het belang van dit wetsvoorstel voor belastingplichtigen is groot en hoeft de opgeworpen bezwaren van het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst niet in de weg te staan. Het zorgt er voor dat belastingplichtigen eerder duidelijkheid krijgen over de vraag of de belastingdienst terecht vragen stelt of een controle uitvoert. Nu durft men deze discussie niet aan omdat er dan een grote kans bestaat dat de belastingplichtige tegen de zogenoemde omkering van de bewijslast aanloopt. Het wetsvoorstel voorkomt dat men in een dergelijk dilemma komt, doordat men uiteindelijk de rechter om een oordeel kan vragen.

Verslechtering van de rechtsbescherming?

Het wetsvoorstel beoogt de controlehandelingen van de fiscus meer in banen te leiden en met meer rechtszekerheid te omgeven. Die rechtszekerheid bestaat nu niet; Sterker nog het gevaar bestaat dat de huidige situatie in combinatie met de voorziene invoering van de 4e tranche AWB én de aanpassingen in het kader van de wijzigingen WID/MOT tot WWFT, juist leidt tot een verslechtering in de rechtspositie van de belastingplichtige en zijn adviseur.

Van uitstel komt afstel

Belastingplichtigen hebben op korte termijn behoefte aan een verbetering van de fiscale rechtsbescherming. Met de oproep wijzen de organisaties op de dringende noodzaak van de grondgedachte achter het initiatiefvoorstel en roepen de Commissie op om de behandeling van het wetsvoorstel niet voor zich uit te (blijven) schuiven. Van uitstel kan afstel komen en dat is niet in het belang van de belastingbetaler.

Noot voor de redactie,