IYOUIT: deel je leven via je mobiel, overal en met wie je maar wilt

26/06/2008 09:00

Telematica Instituut

München/Enschede, 26 Juni 2008 --- Het Japanse DOCOMO Communications Laboratories Europe lanceert vandaag het prototype van een nieuwe mobiele dienst met de naam IYOUIT. Met IYOUIT op je mobieltje kan je je leven met anderen delen via nieuwe Web 2.0 diensten. IYOUIT is samen met het Telematica Instituut ontwikkeld in onderzoek naar omgevingsbewuste platformen en hun toepassing.

I (ikzelf), YOU (mijn buddies) and IT (ontmoetingen en ervaringen met fysieke objecten in mijn wereld) zijn de basis ingrediënten voor de mobiele applicatie IYOUIT, waarmee direct persoonlijke ervaringen met vrienden en groepen (zoals on-line communities) kunnen worden gedeeld. Zo worden foto's automatisch voorzien van tags en een omschrijving gebaseerd op je huidige situatie, omdat de mobiele telefoon toch al weet waar je je bevindt, wat het lokale weer is, met wie je samen bent en waar je naar toe onderweg bent. IYOUIT is gekoppeld met verschillende Web 2.0 diensten, waaronder Flickr(TM) en Twitter(TM), waardoor delen nog makkelijker wordt. Voor de gevorderde gebruiker is er zelfs een zelfschrijvend dagboek in blog vorm, waarop je dagelijkse activiteiten worden samengevat.

IYOUIT is beschikbaar als een stabiele alpha release, dus een experimentele dienst. DOCOMO Euro-Labs nodigt iederen met een Nokia Series-60 telefoon uit om mee te doen aan dit experiment. De applicatie is gratis te downloaden en te gebruiken.

IYOUIT is gebaseerd op een eigen context management framework waarop verschillende diensten gebouwd zijn, en dat in de toekomst met nieuwe diensten en koppelingen kan worden uitgebreid. Framework componenten leggen de verschillende typen context (locatie, weer, ontmoetingen, en dergelijke) vast, en leren op basis van historie automatisch wat voor de gebruiker belangrijke plaatsen zijn, wat iemands werktijden zijn, hoe iemands fysieke conditie is, en meer.

Daarnaast voorziet IYOUIT in een gemakkelijke manier om op de hoogte te blijven van waar je vrienden zijn, hoe bij hun het weer is, en waar ze foto's of geluidsopnamen van maken. Een gelezen boek wordt toegevoegd door eenvoudigweg een foto van de barcode te maken; IYOUIT doet de rest. En nabijheid van andere personen en objecten wordt afgeleid uit de waargenomen BlueTooth en WLAN apparaten. Deze weelde aan informatie wordt door IYOUIT omgezet naar een helder plaatje van wat jij en je vrienden of collega's op een dag ondernemen. En deze informatie is in een handomdraai wereldwijd te delen met wie je maar wilt, via het web of mobiel.

IYOUIT is ontwikkeld door DOCOMO Euro-Labs in München samen met het Telematica Instituut in Enschede in een onderzoeksproject over omgevingsbewuste (context-aware) platformen en hun toepassingen. De applicatie is beschikbaar op Nokia Series-60 telefoons. Voor meer informatie en een gratis download ben je welkom op http://www.iyouit.eu!





http://www.iyouit.eu