Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Omvangrijke werkzaamheden

26 mei 2008

Groot onderhoud Prins Hendrikkade/ IJtunnel/ Nieuwe Leeuwarderweg en Metrotunnel van vrijdag 27 juni (21:00 uur) tot maandag 25 augustus.

Deze zomer vindt gelijktijdig een groot aantal werkzaamheden plaats:

Op de Prins Hendrikkade

- tussen de Kamperbrug en de Martelaarsgracht
- tussen het Kattenburgerplein en de brug over de Oude Schans

Op de Nieuwe Leeuwarderweg

- tussen de IJtunnel en de Johan van Hasseltweg

In de IJtunnel

In de metrotunnel

- tussen de haltes Centraal Station en Station Amstel

Het werk bestaat uit groot onderhoud aan het wegdek van de Prins Hendrikkade, onderhoudswerkzaamheden in de IJtunnel en werk voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn. De werkzaamheden vinden plaats in een aaneengesloten periode van acht weken: van vrijdag 27 juni vanaf 21.00 uur tot maandag 25 augustus. In deze periode zijn de IJtunnel en de rijbanen van oost naar west van de Prins Hendrikkade afgesloten. Lijnbussen, nood- en hulpdiensten en aanvullend openbaar vervoer (Connexxion en Stadsmobiel) worden langs het werk geleid. Hierdoor verandert de verkeerssituatie.

U wordt geadviseerd het gebied met de auto te mijden. Maak gebruik van tram, pont, bus en fiets. Trams en lijnbussen blijven gewoon rijden.

Door de werkzaamheden wijzigt tijdelijk de verkeerssituatie:
* Op de Prins Hendrikkade is geen gemotoriseerd verkeer mogelijk van oost naar west ofwel vanaf het Kattenburgerplein richting station Amsterdam Centraal en de Martelaarsgracht. Uitzondering: lijnbussen, nood- en hulpdiensten en aanvullend openbaar vervoer (Connexxion en Stadsmobiel) worden langs het werk geleid.
* Verkeer uit de richting van de Martelaarsgracht/station Amsterdam Centraal richting het Kattenburgerplein, dus van west naar oost, is wél mogelijk.

* De IJtunnel én het gedeelte van de Nieuwe Leeuwarderweg tussen de tunnel en de Johan van Hasseltweg zijn afgesloten voor alle verkeer, in beide richtingen. Uitzondering: lijnbussen, nood- en hulpdiensten en aanvullend openbaar vervoer (Connexxion en Stadsmobiel).

* Er rijden van 30 juni tot en met 17 augustus geen metro's tussen de haltes Centraal Station en Amstel. Informatie over alternatief vervoer vindt u op www.gvb.nl.

De gemeente Amsterdam kiest bewust voor deze aanpak.
* In de zomer is er minder verkeer en veroorzaakt het werk minder hinder.

* Het tegelijkertijd uitvoeren van verschillende werkzaamheden voorkomt dat de hinder maandenlang duurt en er steeds een andere verkeerssituatie ontstaat. Door alles te combineren is het ongemak zo snel mogelijk weer voorbij.

Werkzaamheden op de Prins Hendrikkade, tussen de Geldersekade en de Martelaarsgracht

Wat gaat er gebeuren?

* Het wegdek van de noordelijke rijbanen - vanaf het Damrak richting de kruising met de Martelaarsgracht - wordt verwijderd en opnieuw aangebracht. Dit gebeurt in een aantal fases, tussen vrijdag 27 juni (21:00 uur) en maandag 25 augustus.

* Er wordt nieuwe belijning op de weg aangebracht en nieuwe verlichting en nieuwe verkeerslichten worden geplaatst.
* Ter hoogte van het Victoriahotel wordt een hoofdtransportwaterleiding omgelegd.

* Het tramspoor tussen de Middentoegangsbrug en de Martelaarsgracht wordt vernieuwd.

* De noodwaterkering, die zich in de bestaande metrolijn richting Amsterdam Zuidoost bevindt, wordt gecontroleerd. Voor deze ondergrondse klus wordt de Prins Hendrikkade ter hoogte van de Schreierstoren over de gehele breedte opgebroken, gedurende één zondag.

Wat zijn de belangrijkste gevolgen?

De rijbanen vanaf de Geldersekade richting de Martelaarsgracht zijn afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer, uitgezonderd lijnbussen, nood- en hulpdiensten en aanvullend openbaar vervoer (Connexxion en Stadsmobiel). Er gelden omleidingsroutes via de Piet Heinkade, de Gooiseweg en de De Ruijterkade. De andere rijbanen - vanuit de richting Martelaarsgracht/station Amsterdam Centraal in de richting van het Kattenburgerplein - van de Prins Hendrikkade zijn gewoon te gebruiken. Fietsers in beide richtingen kunnen gebruik maken van het vernieuwde fietspad aan de zuidkant. Hier ligt ook een voetpad. Voetgangers die vanaf het station richting het Damrak willen, en andersom, kunnen veilig oversteken. Er is altijd, door het werkgebied, een veilige oversteekplek.

Werkzaamheden op de Nieuwe Leeuwarderweg, tussen de IJtunnel en de Johan van Hasseltweg

Wat gaat er gebeuren?

* De Noord/Zuidlijn bouwt hier aan een deel van de metrotunnel in Amsterdam-Noord. Oude damwanden worden verwijderd en nieuwe damwanden, nodig voor een bouwput, worden geplaatst.
* De Nieuwe Leeuwarderweg, tussen de IJtunnel en de Johan van Hasseltweg, krijgt weer twee keer twee rijstroken.
* De oprit naar het viaduct Johan van Hasseltweg/Nieuwe Leeuwarderweg, vanuit de IJtunnel, wordt verlegd naar de noordkant van de Johan van Hasseltweg. Hierdoor ontstaat een vrije kruising voor het verkeer dat de stad uit rijdt en verdwijnt de huidige gelijkvloerse kruising. De situatie voor het verkeer dat de stad ín rijdt, verandert niet.

* De IJtunnel is afgesloten omdat daar onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden. Het onderhoud wordt gecombineerd met de jaarlijkse reiniging van de riolering die normaal gesproken in oktober/november gedaan wordt. Deze bundeling van werkzaamheden voorkomt een nieuwe periode van afsluitingen in het najaar.

Wat heeft dit voor gevolgen?

* De Nieuwe Leeuwarderweg tussen IJtunnel en Johan van Hasseltweg is afgesloten voor alle verkeer in beide richtingen, behalve voor lijnbussen, nood- en hulpdiensten en aanvullend openbaar vervoer (Connexxion en Stadsmobiel).

* De werkzaamheden aan de IJtunnel vinden plaats bij de ingang van de tunnel. Deze gaat daarom in beide richtingen dicht, behalve voor lijnbussen, nood- en hulpdiensten en aanvullend openbaar vervoer (Connexxion en Stadsmobiel).

* De werkzaamheden in de IJtunnel vinden plaats tussen 06.00 en 22.00 uur, op alle dagen van de week, maar zullen geen overlast veroorzaken.

* Er gelden omleidingsroutes via de Ring A10. Deze staan duidelijk aangegeven met borden.

* De Nieuwe Leeuwarderweg is tussen de A10 en de Johan van Hasseltweg gewoon toegankelijk - en daarmee alle delen van Amsterdam Noord.

Werkzaamheden op de Prins Hendrikkade, tussen het Kattenburgerplein en de brug over de Oude Schans

Wat gaat er gebeuren?

* Groot onderhoud aan de Prins Hendrikkade, op beide rijbanen, tussen het Kattenburgerplein en de brug over de Oude Schans. Het werk gebeurt in een aantal fases, tussen vrijdag 27 juni (21:00 uur) en maandag 25 augustus.

* Het oude wegdek gaat eraf en er komt nieuw asfalt. Stoepranden worden vernieuwd, de afwatering wordt verbeterd en er worden kleine aanpassingen gedaan aan het fi etspad en de bushaltes.
* Nachtelijk onderhoud aan de brug over de Oude Schans; de brug staat dan open.

* Vorafgaand aan al dit werk krijgt de Nieuwe Foeliestraat tussen vrijdagavond 20 juni tot maandagochtend 23 juni een nieuw wegdek.

Wat zijn de belangrijkste gevolgen?

* Geen gemotoriseerd verkeer mogelijk vanaf het Kattenburgerplein richting station Amsterdam Centraal en de Martelaarsgracht, dus oost/west, uitgezonderd lijnbussen, nood- en hulpdiensten en aanvullend openbaar vervoer (Connexxion en Stadsmobiel). Er gelden omleidingsroutes via de Piet Heinkade, de Gooiseweg en de De Ruijterkade.

* Fietsers en voetgangers kunnen wél langs de werkzaamheden.
* Tussen de brug over de Oude Schans en de Schippersgracht is altijd één rijstrook beschikbaar voor het openbaar vervoer en het autoverkeer vanuit de richting Martelaargracht/station Amsterdam Centraal (west/oost).

* Vanuit de Valkenburgerstraat kan het verkeer alleen rechtsaf, richting het Kattenburgerplein.

* Het Kadijksplein en de Kadijken zijn bereikbaar voor bestemmingsverkeer via de Valkenburgerstraat en de Sarphatistraat. De Nieuwe Uilenburgerstraat is bereikbaar als altijd.
* Tijdens het werk in de Nieuwe Foeliestraat (20-23 juni) is deze afgesloten voor alle verkeer, inclusief fi etsers. De brandweer rijdt in dit weekend uit via de Schippersgracht en het Kadijksplein.

* Tijdens het nachtelijke onderhoud aan de brug over de Oude Schans worden de nachtbussen omgeleid via de Kattenburgerstraat en de Piet Heinkade.

Werkzaamheden in de metrotunnel, tussen de haltes Centraal Station en Amstel

Wat gaat er gebeuren?

* In de metrotunnel vindt tussen de haltes Centraal Station en Amstel groot onderhoud plaats. Er komen nieuwe rails, wissels, bielzen, grind en technische installaties.

* Er komen ook betere vluchtroutes, een brandblusleiding en een ontsporingsgeleiderail.

Wat heeft dit voor gevolgen?

* Van maandag 30 juni tot en met zondag 17 augustus rijden er geen metro's tussen Centraal Station en Amstel. Vanaf Amstel rijden de metrolijnen 53 en 54 wel richting Gaasperplas en Gein. Lijn 51 richting Westwijk rijdt vanaf Spaklerweg.

Tijdens de buitendienststelling van de metro tussen Amstel en Centraal Station, blijft het Centrum en het gebied rondom het Amstel Station op andere manieren bereikbaar, namelijk via:

* de Ringlijn (metro 50) en NS station Sloterdijk;
* de treinroute Amstel-CS (de NS zet langere treinen in);
* tram 4 en 5 (via metro 50 en 51, overstappen op de stations Rai en/of Zuid);

* speciale pendelbussen tussen Amstel en CS.

Meer informatie over alternatief vervoer vindt u op www.gvb.nl.

Voor actuele informatie over deze werkzaamheden kunt u bellen met Antwoord, T 14 020.

Wijzigingen in de planning en ontwerp voorbehouden. Aan de inhoud van deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. De gemeente Amsterdam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onjuistheden/onvolledigheden. Mei 2008.