Gemeente Waddinxveen


Informatieavond plannen Zuidplas Noord zeer goed bezocht

veel belangstelling Dinsdagavond 24 juni kwamen maar liefst 300 eigenaren en betrokkenen naar Dorpshuis Op Moer om zich te laten informeren over het voorontwerp bestemmingsplan Zuidplas Noord. Dit werd gepresenteerd door de gemeenten Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle.

Zuidplas Noord is één van de deelgebieden van de Zuidplas waarvoor in totaal vijf gemeenten werken aan bestemmingsplannen. Op 2 en 3 juli volgen de informatieavonden over de deelgebieden Restveen/Groene Waterparel en Zuidplas West. In het najaar Rode Waterparel en Gouwe Knoop. De Zuidplasgemeenten zijn: Waddinxveen, Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht, Gouda en Zevenhuizen-Moerkapelle.

De avond bestond uit een aantal presentaties, vervolgens was er op een informatiemarkt gelegenheid om direct vragen te stellen aan beleidsmedewerkers van de gemeenten Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat. Daarnaast was de Tuindersvereniging Zuidplas aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

Het plan in grote lijnen
presentatie van de plannen In het deelgebied Zuidplas Noord, gelegen tussen de kernen Moerkapelle, Waddinxveen en Zevenhuizen, staat een dorpsuitbreiding van Moerkapelle gepland met 800 woningen. Het grootste deel daarvan aan de oostkant, een klein deel aan de zuidkant. Een uitbreiding met woningen in de linten en lanen structuur (de bestaande polderwegenstructuur) en de versterking van het recreatieve gebruik hiervan. Een grote opgave van 280 hectare hoogwaardige glastuinbouw, waarbij gestreefd wordt naar 20% dubbelruimtegebruik, een nieuw bedrijfsterrein ten noorden van de A12, infrastructuur, een ecologische groenverbinding met het Bentwoud en water. De belangrijkste verbindingen qua weg zullen de Westelijke Randweg Waddinxveen en de Veilingweg zijn. De Westelijke Randweg moet de verkeersdruk uit de kern van Waddinxveen verminderen en de Veilingweg, die deels parallel aan de A12 gaat lopen, moet o.a. voorkomen dat de verkeersdruk op de A12 toeneemt. De uitvoering van de plannen staat gepland vanaf 2010 tot 2020 met een nadruk op de eerste vijf jaar.

Voorgesprekken
Voorafgaand aan 24 juni hebben er een zevental voorgesprekken plaats gevonden, twee in Waddinxveen en vijf in Zevenhuizen-Moerkapelle. Gezien het feit dat het voorontwerp bestemmingsplan, zoals dat nu op tafel ligt, voor een aantal inwoners en bedrijven grote gevolgen heeft, zijn deze betrokkenen in kleine bijeenkomsten uitgenodigd om hiervan voorafgaand aan 24 juni kennis te kunnen nemen. Tevens konden direct allerlei vragen worden beantwoord.

Inzage en inspraak
Volgens planning wordt begin 2009 het definitieve bestemmingsplan vastgesteld voor Zuidplas Noord. Op dit moment loopt de inspraak en ter inzage legging. Iedereen heeft tot en met 31 juli de tijd om op de voorgestelde plannen te reageren. Op de gemeentehuizen liggen de plannen ter inzage. Ook zijn er folders voor het publiek beschikbaar, waarin meer informatie over de plannen te vinden is.

De stukken kunnen gedownload worden via de websites www.zevenhuizen-moerkapelle.nl en www.waddinxveen.nl.

Meer algemene informatie staat op www.zuidplas.nl.