Vereniging FME-CWM

Energie-efficiency hóeft niet duur te zijn

Eurocommissaris Verheugen lanceert Electra-sectoranalyse

Brussel, 26 juni 2008 Willen we de 2020-doelstellingen voor terugdringing van broeikasgassen en meer energiebesparing behalen, dan zullen we moeten inzetten op de meest economische energiebesparingen. Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport Electra, waar FME met Europese partners een jaar lang aan gewerkt heeft. Dit rapport onderbouwt de FME-campagne 1001 klimaatoplossingen: de oplossingen zijn er al, we moeten ze nu gaan toepassen.

De Europese werkgroep Electra waarin niet alleen de industrie, maar ook de Europese Commissie vertegenwoordigd was, heeft gekeken naar de relatieve kosten van CO2-terugdringing en komt tot de conclusie dat de grootste klimaat- en energiewinst te behalen valt in de bebouwde omgeving.

Eurocommissaris Verheugen presenteerde het eindrapport op 25 juni: Als je gaat rekenen dan zie je dat we op dit moment zeer veel investeren in alternatieve energie-oplossingen. Als je datzelfde bedrag zou investeren in gebouwen, dan zou je veel meer kunnen bereiken. Maar windmolens zien er natuurlijk indrukwekkend uit.

De oplossing ligt soms niet achter de horizon, maar recht onder ieders neus. Toepassing van bestaande technieken in de elektrische en elektronische industrie kan tot aanzienlijke besparingen leiden in 2020: voor woonhuizen is een besparing van 27% mogelijk, voor commerciële gebouwen 30%. Maar om dit te kunnen halen, moeten de voorwaarden voor de Electra-sector in orde zijn.

De Europese Electra sector is behoorlijk sterk: zij vertegenwoordigt maar liefst 21% van de wereldwijde productiewaarde (China staat voor 30%, de Verenigde Staten voor 19% en Japan ook voor 19%). De productiviteit in Europa blijft daarentegen achter: met bijna drie keer zoveel werknemers bereikt Europa verre van de verwachte grotere productie ( 320 miljard tegenover 290 miljard in de Verenigde Staten en 285 miljard in Japan). Hier ligt dan ook een belangrijke sleutel om de Electra-sector sterker te maken. Een andere belangrijke randvoorwaarde is het goed laten functioneren van de interne markt. Terwijl aan Europese producten steeds meer milieu-eisen worden gesteld, wordt de markt tegelijkertijd overspoeld met buitenlandse namaak. Controle daarop zal moeten worden versterkt.

In het rapport worden alle criteria voor een goed functionerende Electra-sector besproken. Download hier het volledige rapport.
---