Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Van der Ham over het Hubert Bals Fonds, Jan Vrijman Fonds en de Rijksakademie

27-06-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Ham over opdrachten aan het Hubert Bals Fonds, Jan Vrijman Fonds en Rijksakademie. Deze vragen werden ingezonden op 6 februari 2008 met kenmerk 2070810800.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, mede namens de heer Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op vragen van het lid Van der Ham (D66) over het Hubert Bals, het Jan Vrijmanfonds en de Rijksakademie.

Vraag 1

Krijgen het Hubert Bals Fonds en het Jan Vrijman Fonds ook na 2008 perspectief op een opdracht? 1) Wanneer krijgen de fondsen hier zekerheid over zodat zij zich ruim op tijd kunnen voorbeiden op de werkzaamheden in 2009? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 2

Deelt u de mening dat om de filmindustrie in ontwikkelingslanden te professionaliseren, een meerjarige inzet gewenst is. Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 3

Wat is de stand van zaken ten aanzien van het subsidieperspectief van de Rijksacademie?

Antwoord

Ja, ik deel de mening dat om de filmindustrie in ontwikkelingslanden te professionaliseren, een meerjarige inzet gewenst is. Ik verwijs u hierbij ook naar mijn antwoord, mede namens de Minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op schriftelijke vragen van het lid Van der Ham over dit onderwerp van 2 mei 2007 (Kamerstuk 2006-2007, nr. 1307). Maar ik heb zorg over de afhankelijkheid van deze organisaties van financiering van mijn departement. Het Hubert Bals fonds wordt bijvoorbeeld al sinds 1988 gefinancierd. Evaluatie vanuit mijn ministerie vond nog niet eerder plaats. Daarom zal ik dit jaar e valuaties laten uitvoeren van de activiteiten van het Hubert Bals fonds, het Jan Vrijman fonds en van de Rijksakademie. Daarna zal ik met deze fondsen en de akademie spreken over de (on)wenselijkheid van vervolgfinanciering.

Vraag 4

Hoe passen de opdrachten aan de fondsen binnen Europese aanbestedingsregels?

Antwoord

De huidige opdrachten werden niet Europees aanbesteed, omdat deze organisaties in een beperkte markt opereren. Met de Algemene Rekenkamer ben ik echter van mening dat subsidie de juiste financieringsvorm is voor dergelijke activiteiten. Ik ben daarom voornemens eventuele toekomstige financiering van de activiteiten van de drie organisaties in de vorm van subsidieverlening te doen plaatsvinden.


1) Brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer over het Hubert Bals Fonds en het Jan Vrijman Fonds, ontvangen 31 januari 2008.