Vereniging Nederlandse Gemeenten

CAO voor docenten in gemeentelijke instellingen voor kunsteducatie

27.06.2008

Het College voor Arbeidszaken (CvA) van de VNG en de vakbonden hebben gistermiddag een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden voor onderwijzend personeel in gemeentelijke instellingen voor kunsteducatie. De bonden en het CvA leggen het resultaat op korte termijn aan de achterban voor.

De afgesproken arbeidsvoorwaarden sluiten beter aan bij de bedrijfsvoering in de sector. Het aantal te werken uren per jaar wordt voor alle instellingen naar een gelijk niveau getrokken door dat aantal uren per jaar met 72 uur te verhogen naar 1656 uur per jaar. Voor de meeste instellingen betekent dit dat het aantal te werken uren per jaar in drie stappen van 72 uur verhoogd wordt van 1440 uur naar 1656 uur per jaar. Hier tegenover staat een extra salarisverhoging (naast de reguliere salarisstijgingen die zijn afgesproken in de CAO gemeenten) van 1% in 2009 en van 0,5% 2011. Daarnaast wordt in 2010 de salaristabel aangepast door de salarisbedragen in de eindperiodieken van schaal 8 (in deze schaal is ongeveer 80% van het onderwijzend personeel ingeschaald) te verhogen. Ten slotte krijgen docenten in januari 2012, het moment waarop de drie stappen van 72 uur zijn gemaakt, een extra
periodiek. Ook is een compensatie afgesproken voor het werken op zondagen.

Daarnaast heeft het onderwijzend personeel recht op vakantie tijdens 12 schoolvakantieweken. Hiervan kan in overleg met de ondernemingsraad of met instemming van de individuele medewerker zelf worden afgeweken. Bij instemming is het mogelijk om het onderwijzend personeel tijdens de schoolvakanties cursussen of projecten te laten organiseren.

Ook is afgesproken om een impuls aan opleiding en ontwikkeling van het onderwijzend personeel te geven. Partijen vinden opleiding voor en ontwikkeling van het onderwijzend personeel belangrijk omdat dit leidt tot blijvende inzetbaarheid. Op deze manier kan dit personeel ook in de toekomst op een professionele manier actief blijven in de kunsteducatie.

Dit onderhandelingsresultaat geldt voor ongeveer 1200 onderwijzend personeelsleden van ongeveer 50 gemeentelijke instellingen voor kunsteducatie zoals kunstencentra en muziekscholen. Daarbij vertegenwoordigt het College voor Arbeidszaken van de VNG als werkgeversvereniging alle Nederlandse gemeenten. De werknemers in de gemeentelijke sector worden vertegenwoordigd door ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF.