Openbaar Ministerie

Nationale Recherche houdt vijf verdachten van drugs- en wapenhandel aan

27 juni 2008

In een onderzoek naar handel in cocaïne en automatische vuurwapens heeft de Nationale Recherche dinsdag in Amsterdam drie mannen en twee vrouwen aangehouden. De aanhouding volgde op de onderschepping eerder op die dag in Engeland van een drugstransport van een kilo cocaïne. In Engeland zijn daarbij drie verdachten aangehouden.

Het onderzoek is gestart door de Dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) naar aanleiding van informatie van de Britse autoriteiten. In februari was vanuit een licht passagiersvliegtuigje een rugzak met drugs en wapens afgegooid in een veld ten westen van Harwich in het graafschap Essex. Bij de aanhouding van een verdachte die het pakket ophaalde, bleek dat hij in het bezit was van zeven gloednieuwe Servische Zastava P25 Dark Ladies semi-automatische pistolen en twee kilo cocaïne. De piloot van het vliegtuig kon een dag later worden aangehouden.

Volgens de Britse autoriteiten zou een in Nederland woonachtige, 29-jarige Brit vermoedelijk verantwoordelijk zou zijn voor de verzending van semi-automatische wapens en cocaïne door de lucht en over de weg naar criminele groepen in Noordwest Engeland. Omgekeerd zouden vanuit Groot-Brittannië regelmatig grote hoeveelheden geld naar de Brit in Nederland worden gestuurd.

Bij doorzoeking van de woningen van de verdachten in Amsterdam legde de Nationale Recherche beslag op een groot aantal mobiele telefoons, administratie en twee zakken met vermoedelijk synthetische drugs. De verdachten â drie mannen en twee vrouwen - worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Voor informatie: Wim de Bruin