Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Amsterdam wordt prostitueevriendelijker

Amsterdam wordt prostitueevriendelijker

27-06-2008 * De SP is blij dat Amsterdam de prostituees wil gaan helpen door de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Nu veel prostituees in grote onzekerheid verkeren met de aanpak van het Wallengebied is het van groot belang dat voor hen helder is welke positie ze in de stad krijgen. De SP vraagt zich nog wel af of de plannen van wethouder Vos voldoende effect zullen hebben, maar ziet vol vertrouwen de aanstaande raadsbehandeling hiervan tegemoet. Carlien Boelhouwer
De notitie van Marijke Vos over de prostitutie in Amsterdam die gisteren is uitgebracht, heeft als belangrijkste doelstelling om de prostituee weerbaarder te maken en zelfstandiger. Om dat te bereiken worden verschillende maatregelen genomen, van meer voorlichting over de rechten van de prostituee, en een uitstapprogramma, naar het inpassen van arbeidsvoorwaarden en rechten in vergunningen voor prostitutie-instellingen en meer toezicht op de 'branche'. SP-raadslid Carlien Boelhouwer: "Met deze maatregelen zal prostitutie niet de wereld en evenmin Amsterdam worden uitgeholpen, maar het bestaan van het merendeel van de prostituees zal er zeker aangenamer van worden."

Amsterdam denkt via deze maatregelen ook meer grip te krijgen op de vrouwenhandel en de illegale prostitutie. Boelhouwer is wel bang dat door het tamelijk naïef van de gemeente is dat indien het legale circuit aantrekkelijker wordt de vrouwen en mannen van het illegale circuit hiernaar overstappen. "Het is een lieve gedachte maar weinig realistisch. De werkelijkheid is namelijk dat de werkers in het illegale circuit vaak weinig eigen initiatief kunnen ontplooien en er dan al helemaal niet uit kunnen stappen. Het is een goede notitie van de wethouder, maar de praktijk zal toch echt moeten uitwijzen of dit voldoende effectief is."