Ministerraad


Kabinet geeft financiële impuls om de waterkwaliteit te verbeteren

Persbericht | 27-06-2008

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat ingestemd met het beschikbaar stellen van 115 miljoen euro voor maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en tegelijkertijd een impuls te geven aan andere gebiedsontwikkelingen. Omdat ruimte schaars en kostbaar is, wil het kabinet activiteiten zoveel mogelijk bundelen. Daarom moeten de maatregelen die voor een betere waterkwaliteit zorgen ook bijdragen aan andere doelen zoals waterberging, natuurbehoud of herstructurering van stedelijk gebied. Voorbeelden van dit soort maatregelen zijn het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en vispassages en het laten hermeanderen van rivieren en beken.

Staatssecretaris Huizinga heeft begin dit jaar de waterbeheerders in de zeven deelstroomgebieden gevraagd om programma's met maatregelen op te stellen. Hier zijn 150 projectvoorstellen uit voortgekomen. Een voorbeeld van zo'n project is 'Samen over de Reest' dat uitgaat van een gebiedsgerichte aanpak in het Reestdal. Door het herstel van de benedenloop van de Reest te combineren met de herinrichting van de stadsrand van Meppel wordt geïnvesteerd in een aantrekkelijk recreatiegebied en een hogere waterkwaliteit voor de inwoners van de regio.

Een onafhankelijke commissie heeft de zeven programma's van de deelstroomgebieden beoordeeld en een advies uitgebracht over de verdeling van de 115 miljoen euro. Van de 150 projecten kan op dit moment 70 procent worden uitgevoerd. De waterschappen, provincies, gemeenten, private partijen en maatschappelijke organisaties gaan de projecten nu gezamenlijk uitvoeren. De projecten zijn uiterlijk in 2015 gereed.

In december 2007 heeft het kabinet reeds 75 miljoen euro beschikbaar gesteld voor innovatieve maatregelen bij de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water. Deze richtlijn is sinds het jaar 2000 formeel van kracht en zorgt ervoor dat de lidstaten van de Europese Unie hun waterkwaliteit op orde brengen en houden. Het innovatiegeld is nodig voor de aanpak van een aantal hardnekkige knelpunten zoals de onnatuurlijke inrichting van veel van onze wateren en verontreiniging van het water door diffuse bronnen (landbouw, verkeer en vervoer) en de afvalwaterketen.

Het geld dat voor de innovaties beschikbaar is, wordt verdeeld via twee inschrijvingsprocedures. De ministerraad heeft nu ingestemd met de regeling voor de eerste inschrijving. Deze regeling wordt in juli gepubliceerd in de Staatscourant. Hierna kunnen initiatiefnemers plannen indienen. Projecten met de meeste innovatiekracht en het beste kosten-batensaldo komen in aanmerking voor een financiële bijdrage. Komend najaar wordt bekend gemaakt welke innovatieve projecten een financiële bijdrage krijgen.