Gemeente Utrecht

Utrecht gastheer Ministersconferentie Raad van Europa

Utrecht is in het najaar van 2009 gastheer voor de 16e Ministersconferentie van de Raad van Europa. De stad ontvangt dan zo'n vijftig bewindslieden voor een tweedaagse conferentie over lokaal en regionaal bestuur. Burgemeester Aleid Wolfsen is blij met de toewijzing: "Hiermee laat Utrecht zich volgend jaar goed aan Europa zien en dat sluit uitstekend aan bij onze internationale ambities. We grijpen deze kans om alle aantrekkelijke kanten van Utrecht over het voetlicht te brengen."

Utrecht heeft minister Ter Horst in april officieel aangeboden om gastheer te zijn van de Ministersconferentie. Provincie, Universiteit, Kamer van Koophandel en de Stichting Vrede van Utrecht steunen de komst van deze conferentie naar Utrecht. Voor de kandidaatstelling heeft het gemeentebestuur een 'bidbook' opgesteld (zie bijlage). Hierin is opgenomen dat rondom de conferentie een programma wordt georganiseerd dat interessant is voor inwoners en dat aansluit bij het internationale karakter van de conferentie.

Het gemeentebestuur is blij met de toewijzing van de Ministersconferentie: het gastheerschap van de conferentie draagt bij aan de sterkere internationale profilering van de stad. Alle betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat de stad alle faciliteiten in huis heeft om de conferentie voor de deelnemers tot een succes te maken.

Organisatie conferentie en omlijsting
De conferentie wordt gehouden in het Mediaplaza van de Jaarbeurs. De deelnemende bewindspersonen overnachten in Grand Hotel Karel V. Utrecht biedt conferentiedeelnemers een welkomstdiner aan in het Spoorwegmuseum. Ook worden excursies georganiseerd om 'Europa' kennis te laten maken met de vele culturele en andere interessante projecten die de stad rijk is.

Rond de conferentie vindt onder andere het evenement 'De geschiedenis van de diplomatie' plaats, georganiseerd door de Stichting Vrede van Utrecht. Niet alleen voor de ministers en andere deelnemers, maar vooral ook voor de inwoners van de stad. Daarin komen alle Europese landen aan de orde. Elk Europees land heeft banden met Utrecht. Zo'n 90.000 inwoners van Utrecht hebben een buitenlandse achtergrond. Zij worden op een of andere manier met elkaar in contact gebracht.

Internationale ambities
Het gastheerschap van de Ministersconferentie ondersteunt de Utrechtse ambitie om zich sterker internationaal te profileren. Met onder andere de beste universiteit van Nederland in de stad, diverse internationale bedrijven en veel buitenlandse studenten is dat ook vanzelfsprekend. Speerpunten binnen de internationale ambities zijn de kandidaatstelling voor de start van de Tour de France (besluit naar verwachting in oktober), de viering van de Vrede van Utrecht (2013) en de kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad 2018.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, 030 - 286 11 32.

Bijlagen
Bidbook en persbericht van het ministerie van BZK