Gemeente Sittard-Geleen


072_2008

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Remy Jungerman -- winnaar Fritschy cultuurprijs

Sittard-Geleen 2008

Sittard-Geleen, 20 juni 2008 -- Op vrijdag 27 juni vindt er in het museum Het Domein de uitreiking van de Fritschy Stadscultuurprijs van Sittard-Geleen 2008 plaats. Als derde laureaat ontvangt Remy Jungerman (1959 Moengo, Suriname) de Fritschy cultuurprijs. Deze themaprijs wordt als aanmoedingsprijs van de stad tweejaarlijks aan een beeldend kunstenaar gegeven. Wethouder Berry van Rijswijk (Cultuur): 'Dit jaar stond het thema van het interculturele debat voor de Fritschy Cultuurprijs centraal, omdat daarmee de achtergrond en ideeën van de schenker het best worden gekarakteriseerd. Ik ben daarom blij dat de benadering van Remy Jungerman, om op een artistieke wijze om te gaan met communicatie en transformatie in verschillende culturele omgevingen, de jury heeft kunnen overtuigen om hem de cultuurprijs toe te kennen. Ik ben trots dat ik deze cultuurprijs van Sittard-Geleen aan hem mag overhandigen.'

Jungerman ontvangt bij wijze van erkenning een vrij te besteden geldprijs van ¤5.000,- en exposeert zijn werk in een solotentoonstelling in museum Het Domein met begeleidende publicatie. Jungerman is, na Ni Haifeng in 2004 en Hadassah Emmerich in 2006, de derde laureaat van de Fritschy cultuurprijs.

Remy Jungerman
De Surinaams-Nederlandse kunstenaar daagt met collages, sculpturen en muurinstallaties uit tot een kritische blik op etnische vraagstukken, culturele misverstanden en onze houding ten opzichte van 'de ander'. Jungerman plaatst zijn beeldtaal bewust tussen verschillende culturen, zodat de werken verschillende denkrichtingen en tradities aanspreken en ons uitlokken om deel te nemen aan het multiculturele debat. Verder wil Jungerman's werk infiltreren, destabiliseren en onthullen wat kunst, politiek en persoonlijke identiteit begrenzen. Vertrekkend vanuit zijn persoonlijke achtergrond leidt zijn culturele nieuwsgierigheid naar een onderzoek van opvattingen over persoonlijkheid, tijd, afstand en ontwrichting. De verhouding tussen ethiek en politiek speelt hierbij een belangrijke rol, zoals die ook bij de Winti, de traditionele Surinaamse godsdiensten, uitgedragen wordt. Jungerman vertelt een universeel verhaal van het ontdekken, verzamelen, hergroeperen en herwaarderen van culturele invloeden. Zo toont Jungerman zich een wereldburger die ons door middel van zijn kunst verleidt om stelling te nemen in het interculturele debat.

Fritschy Cultuurprijs Sittard-Geleen
De Fritschy Cultuurprijs Sittard-Geleen is door de Stichting Museum en Expositie MEG ingesteld uit de nalatenschap van Gerard Fritschy, in leven bestuurslid van de stichting. Het doel van de prijs is om kunst en cultuur in en om de gemeente Sittard-Geleen te bevorderen. De prijs is tevens tot de officiële cultuurprijs van de gemeente Sittard-Geleen benoemd. Kunstenaars die in aanmerking komen voor de prijs worden in eerste instantie geselecteerd uit Nederland en de Euregio. De jury kiest elk jaar het thema voor de Fritschy cultuurprijs waarbij rekening wordt gehouden met de achtergrond en ideeën van de schenker.

In de jury voor de Fritschy Cultuurprijs Sittard-Geleen 2008 hadden zitting: Els van der Plas, directeur Prins Claus Fonds, Stijn Huijts, voormalig directeur museum het Domein, Hadassah Emmerich, kunstenaar en winnaar van de Fritschy cultuurprijs in 2006, Mariannne van Tilborg, galeriehouder, Lex ter Braak, directeur Fonds BKVB, Natascha Bär, kunsthistorica en lid Stichting MEG, Piet Smeets, secretaris Stichting MEG en Wiel Gielkens, voorzitter Stichting Fritschyprijs en voorzitter Stichting MEG.


---