Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 27-06-2008

Onderwijsbond maakt overzicht scholing voor docenten

Vanaf vandaag kan elke docent in Nederland op één plaats alle opleidingen vinden die vergoed worden via de lerarenbeurs, het scholingsfonds om het beroep aantrekkelijker te maken en het onderwijs te verbeteren. Op 1 juli aanstaande tekenen de minister, onderwijskoepels en werknemersorganisaties het Convenant LeerKracht van Nederland. Al voordat de handtekeningen op papier staan heeft de Algemene Onderwijsbond (AOb) een site in de lucht die een van de afspraken uit dit convenant ondersteunt: www.lerarenbeurs.info. Op deze site staan alle opleidingen op een rij die een leraar met een lerarenbeurs kan volgen.

Elke leraar een goede extra scholing
In het convenant wordt een aantal goede stappen gezet om het vak van leraren aantrekkelijker te maken en het onderwijs te verbeteren. Elke docent van primair onderwijs tot en met hbo krijgt dankzij deze afspraken bijvoorbeeld de gelegenheid eenmaal in zijn carrière een stevige bijscholing te volgen. Deze lerarenbeurs wordt gebruikt om de studiekosten en vaak ook de vervanging op school te betalen.

Eigen initiatief
De lerarenbeurs is een idee van de beweging van en voor jonge leerkrachten: de Groene Golf. De commissie Rinnooy Kan, die een advies schreef over het oplossen van het lerarentekort nam het idee over. In het convenant is een bedrag oplopend tot 85 miljoen euro per jaar gereserveerd voor dit initiatief. De leerkracht bepaalt zelf welke opleiding hij of zij kiest. De AOb heeft alle beschikbare opleidingen nu op een rij gezet en geeft de docent de mogelijkheid opleidingen te vergelijken. De AOb maakt met de nieuwe site leraren wegwijs in het cursusaanbod, zodat elke leraar zijn beurs goed kan besteden.

Aan het werk
Met de site geeft de AOb het signaal af dat met het tekenen van het convenant het werk pas begonnen is. Om het lerarentekort op te lossen moeten alle registers opengetrokken worden. AOb-voorzitter Walter Dresscher: "De afspraken die we op papier gezet hebben worden pas wat waard als we ze ook serieus uit gaan werken. Het is onze taak om leraren de mogelijkheid te geven goed les te geven, terwijl wij de tekorten oplossen."

De site www.lerarenbeurs.info is vanaf vandaag online. Meer goede ideeën van jonge leraren vindt u hier.

Meer informatie:

Jurjen van den Bergh, persvoorlichter AOb

06 229 915 79 / 030 29 89 210


---- --