NCRV

Het 3e Testament

VN vredesmissies en Radio La Benevolencija in eerste aflevering

Zaterdag 28 juni 2008
19.00 uur, Nederland 2

Op zaterdag 28 juni start een nieuwe reeks afleveringen van Het 3e Testament. Ron de Vos, schrijver van het boek Alleen kinderen huilen en George Weiss, oprichter van Radio La Benevolencija. Zij leveren de bijdragen aan deze eerste aflevering van de derde reeks van het Het 3eTestament.

Ron de Vos, schrijver van het boek Alleen kinderen huilen, werd in de jaren â70 op een VN vredesmissie naar Libanon gestuurd. Zoals zoveel militairen die werden uitgezonden keerde hij terug in een maatschappij die er niks van begreep en die hem zag als een vakantiesoldaat: hij was toch lekker bruin geworden? Wat betekende dat onbegrip voor hem, en hoe beleven de veteranen van nu - âonze jongensâ die terugkomen van hun missies uit Uruzgan en Irak - die thuiskomst? Kunnen zij hun plaats hervinden in een maatschappij die maar weinig besef heeft van wat zij hebben meegemaakt?

George Weiss is een van de oprichters van Radio La Benevolencija. Op een zeer bescheiden locatie in de binnenstad van Amsterdam huist het kantoor van dit multimediaproject. Tijdens de genocide in Rwanda in 1994 speelde met name de radio een kwalijke rol door manipulatie en het ophitsen van de ene bevolkingsgroep tegen de andere. Radio La Benevolencija probeert nu het tegenovergestelde te bewerkstelligen: via soaps, toneelstukken en hoorspelen probeert men een bijdrage te leveren aan het verwerken van traumaâs uit die periode en het overbruggen van de tegenstellingen. Het uitsluiten en ontmenselijken van bevolkingsgroepen gebeurt ook vandaag nog regelmatig. Het kwaad blootleggen en mensen bewust maken van de risicoâs van manipulatie is een remedie tegen haat en volkerenmoord in de toekomst.

Het 3e Testament laat zien hoe mensen anno 2008 bezig zijn met zingeving en geloof. Het programma heeft niet de pretentie een tweede Bijbel samen te stellen. Wel biedt Het 3e Testament een platform voor het toenemend aantal mensen dat inspiratie vindt in geloof en zingeving. In dit wekelijks reportageprogramma wordt een eigentijds vervolg op de bijbel 'geschreven' in de vorm van een verrassend initiatief, een opvallende visie of een rauwe aanklacht. De mooiste bijdrages uit de serie worden uiteindelijk gebundeld tot een echt Derde Testament.