Gemeente Voerendaal

17/6/2008 - Uitzwaaiconcert Koninklijke Harmonie de Berggalm.

Uitzwaaiconcert Koninklijke Harmonie de Berggalm

De laatste halte voor Valencia.

Uitnodiging

Heeft u belangstelling? Dan bent u op 28 juni 2008 van harte uitgenodigd voor het Uitzwaaiconcert van Harmonie de Berggalm op het terrein van Villa Proosdij, Klimmenderstraat 2, te Klimmen.

U bent welkom vanaf 20.00 uur. Het concert begint om 21.00 uur.

In het voorprogramma speelt het jeugdorkest van de harmonie waarna het harmonieorkest het programma zal voortzetten. Voorafgaande aan het concert is ook de Galerie Jasper, dat zich in de Villa bevindt, geopend. Beide evenementen zijn een ultieme uiting van onze Limburgse cultuur.

Spaanse sfeer

Het geheel is in een luchtige sfeer gegoten en voor de inwendige mens is in de vorm van drank en spijs gezorgd. Alles natuurlijk met een Spaans- Zuid-europees tintje. Dat is ook de reden waarom het concert wat later op de avond zal plaatsvinden. In Spanje is het namelijk gebruikelijk dat concerten pas na 22.00 uur beginnen. Dirigent Victor Vaessen en zijn muzikanten zal het gehele programma zoals dat in Valencia en de andere concertplaats Sax zal worden gespeeld, ten gehore brengen.

Voorbereiding

Langzaam nadert het einde van een lange voorbereiding,.

Anderhalf jaar geleden is er gestart met de voorbereiding voor een concertreis naar Valencia. Een projectgroep krijgt de opdracht de concertreis voor te bereiden en vervolgens ook uit te voeren. Vooraf neemt het orkest eerst nog deel aan het LBM concours, hetgeen met zeer goede cijfers (87 pnt) is afgesloten. Een geweldig resultaat wanneer je de eerste keer in de 1^e divisie uitkomt. Aansluitend wordt gestart met de voorbereidingen voor het concours in Valencia. Gezien de intensieve voorbereidingen voor beide optredens, bevindt het orkest zich op dit moment in topconditie.
Het Certamen in Valencia mag ook voor de Klimmenaar gezien worden als een hoogtepunt in de geschiedenis van het dorp en die van de harmonie in het bijzonder.

Traditie

Traditiegetrouw vindt er ieder jaar een laatste concert voor de zomervakantie plaats, telkens in een andere buurt. Dit jaar valt het uitzwaaiconcert samen met het laatste concert, voordat er wordt afgereisd naar Valencia. Het concert is het resultaat van een jaarlang repeteren, maar ook het vervullen van de gebruikelijke sociale verplichtingen die men als vereniging heeft. Het concert wordt tevens opgedragen aan de Klimmense bevolking, immers de harmonie vindt haar oorsprong uit deze gemeenschap en wordt al 130 jaar door haar gesteund.

Processie

Bijzonder is ook dat voor het eerst in 90 jaar de harmonie niet zal deelnemen aan de processie die op 6 juli 2008 door het dorp trekt. Op het moment dat de processie zich beweegt door de Klimmense straten zit het orkest met gekromde tenen voor te bereiden op het concours later op die dag.