Gemeente Den Haag

Den Haag verwelkomt Nederlandse veteranen

Zaterdag 28 juni wordt in Den Haag de Nederlandse Veteranendag gehouden. Ruim 2200 oude en jonge veteranen en 1000 actieve militairen nemen deel aan een defilé door de Haagse binnenstad. Ook is er een fly-past over de Hofvijver en een feestelijke manifestatie op het Malieveld.

Tijdens de Nederlandse Veteranendag wordt stilgestaan bij de inzet van Nederlandse militairen in het verleden en bij de vredesoperaties van nu. Nederland telt ruim 90.000 oudere veteranen, de meesten zijn ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, in voormalig Nederlands Indië en Nieuw Guinea of als VN-detachement in Korea. Daarnaast is er een snelgroeiende groep (ruim 45.000) jonge veteranen. Dit zijn ex-militairen die hebben deelgenomen aan vredesmissies als in Libanon, Cambodja, op de Balkan, Irak en Afghanistan.

De Nederlandse Veteranendag begint met een plechtige bijeenkomst in de Ridderzaal. Daarna wordt door veteranen op het Binnenhof aan een 50-tal militairen een herinneringsmedaille uitgereikt voor hun inzet bij vredesoperaties.
Tussen 13.10 en 14.10 uur nemen ruim 3500 oude en jonge veteranen en 1000 active militairen deel aan een defilé door de Haagse binnenstad. Het defilé wordt begeleid door dertien militaire muzikekorpsen en een selectie voertuigen. Vanaf het Malieveld loopt de route via Korte- en Lange Voorhout naar de Kneuterdijk. Daar is het defileerpunt waar Prins Willem-Alexander het defilé afneemt. Via het Buitenhof, Hofweg, Spui en Kalvermarkt, Fluwelen Burgwal, Herengracht en Prinsessegracht gaat de route weer terug naar het Malieveld.
Om 13.25 uur is er een fly-past van historische en moderne vliegtuigen over de Hofvijver.

Malieveld
Van 9.30 tot 17.30 uur is iedereen van harte welkom op het Malieveld. Op vele plaatsen is er gelegenheid om veteranen te ontmoeten. Er is een activity park, een kinderprogramma, een fototentoonstelling, demonstraties en optredens van onder andere Wieteke van Dort als Tante Lien, Eric Hulzebosch en Edsilia Rombley.

Meer weten? Kijk op www.veteranendag.nl

Verkeersmaatregelen Veteranendag
De route van het defilé en een ruim gebied hier omheen, zijn van 10.00 uur s ochtends tot uiterlijk 16.00 uur s middags afgesloten voor al het verkeer.
Vanaf 11.30 uur zal ook de Koningkade (gedeelte tussen Koningstunnel en Zuid-Hollandlaan) voor het rijverkeer worden afgesloten. De afsluiting duurt tot 16.00 uur, of zoveel eerder als mogelijk. Omrijden kan via de Zuid-Hollandlaan en de Mercuriusweg.

Bestemmingsverkeer (taxis, laden en lossen, bewoners) kan via de politie-verkeersposten, het afgesloten gebied tot uiterlijk 11.30 uur bereiken. De route van het defilé wordt met hekken afgezet. Op een aantal plekken worden speciale oversteekplaatsen voor voetgangers gemaakt. Deze oversteken worden met borden aangegeven.

Omleiding
Het doorgaande autoverkeer wordt tijdens de afsluitingen zo veel mogelijk omgeleid via de volgende wegen: Amsterdamse Veerkade, Stille Veerkade, Paviljoensgracht, Lutherse Burgwal, Grote Markt, Torenstraat, Prinsessewal, Hogewal, Scheveningseveer, Mauritskade, Dr. Kuyperstraat, Prinsessegracht, Oranje Buitensingel en de Schedeldoekshaven.

Parkeren
Tijdens het defilé zijn de parkeergarages Malieveld, Heulstraat, Muzen (Fluwelen Burgwal) en Plein niet bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur.

De parkeergarage onder de Grote Marktstraat en Kalvermarkt is alleen nog via de ingang 'Grote Markt' te bereiken.
Tijdens het defilé kunnen autos de parkeergarages Malieveld en Heulstraat wel verlaten. De overige parkeergarages rondom de binnenstad blijven wel de hele dag bereikbaar.

Verder is het noodzakelijk enkele gebieden autovrij te maken. Daarom wordt op 28 juni tussen 06.00 uur en 16.00 uur een parkeerverbod ingesteld op het Lange Voorhout (zijde Pulchri Studio en zijde Britse Ambassade), de Prinsessegracht (beide zijden), de Kneuterdijk (beide zijden), Hofweg (laad- en loshavens Dudok/Novotel en taxistandplaats), het Spui (laad- en loshavens zijde KFC, Swiss Casino), Kalvermarkt (zijde van het Ministerie van Defensie) en op de Fluwelen Burgwal (beide zijden). Ook op zogenoemde Kiss and Ride strook aan de Rijnstraat (naast Centraal Station) geldt op Veteranendag een parkeerverbod. Borden geven deze parkeerverboden aan.

De politie hanteert in het afgesloten gebied een wegsleepregeling. Voor meer informatie kunt u bellen met het landelijke servicenummer van de politie, tel: 0900-8844.
Houdt u er verder rekening mee, dat geparkeerde autos het afgesloten gebied tussen 11.30 uur en 16.00 niet uit kunnen rijden. Houders van een parkeervergunning voor één van de centrumgebieden (gebiedscodes nrs. 01 t/m 07 voor bewoners en nr. 70 voor bedrijven en instellingen), mogen op zaterdag 28 juni ook parkeren in de Stationsbuurt (gebiedscode 31), Benoordenhout (gebiedscode 10) of in het gebied rondom Plein 1813 (gebiedscode 36). De parkeercontroleurs zijn hierover geïnformeerd.

Let op: parkeren in de winkelstraten is en blijft niet toegestaan.

Openbaar vervoer
De trams 1, 9, 15, 16, 17 en de bussen 18, 22 en 24 worden vanaf 11.00 uur omgeleid. De omleiding duurt tot 18.00 uur, of zoveel eerder als mogelijk.

Meer weten? Kijk op www.denhaag.nl/bereikbaarheid en www.htm.net