Voedsel en Waren Autoriteit

VWA: sportkantines controleren onvoldoende op leeftijd bij alcoholverkoop

28 juni 2008 - nieuwsbericht

Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben in 2007 een groot aantal sportkantines gecontroleerd op bepalingen uit de Drank- en Horecawet. Daaruit bleek dat de controle op de leeftijdsgrenzen nog altijd onvoldoende wordt nageleefd. 42% van de sportkantines waar jongeren alcohol probeerden te kopen overtrad de regels. Hiertegen is opgetreden. 19% van alle geïnspecteerde verenigingen gaf aan helemaal geen leeftijdscontrole uit te voeren; bij sommige sporten is dit zelfs meer dan 25%. Hierdoor kunnen jongeren in sportkantines nog te gemakkelijk aan alcoholhoudende dranken komen.

Tijdens de actie is met name gecontroleerd op de verstrekking van alcohol aan jongeren onder de 16 / 18 jaar zonder vaststelling van de leeftijd, de verplichte aanduiding leeftijdsgrenzen, de vergunning en de aanwezigheid van gekwalificeerd personeel. In totaal zijn 727 sportkantines bezocht. Bij 209 verenigingen is gecontroleerd op leeftijdsgrenzen. Bij 518 sportkantines is een vergunningcontrole uitgevoerd.

Leeftijdsgrenzen
Bij de 42% van de sportkantines, waar tijdens de inspectie jongeren alcohol probeerden te kopen, is een maatregel genomen. De controleurs constateerden in deze gevallen een overtreding, omdat er alcohol werd verstrekt aan jongeren zonder de leeftijd vast te stellen. Uit navraag bleek dat slechts in 30% van de sportkantines de controle op de juiste wijze werd uitgevoerd. 51% van de verenigingen controleerde de leeftijd niet aan de hand van een officieel leeftijdsbewijs. Alleen vragen naar de leeftijd is onvoldoende. Verder ontbrak bij 22% van de verenigingen de wettelijk verplichte aanduiding dat geen alcohol wordt verkocht aan jongeren beneden de 16 jaar en geen sterke drank aan jongeren beneden de 18 jaar. Slechts 7% van de verenigingen had gekozen voor een geheel alcoholvrij toernooi.

Vergunning
Bij 13% van de verenigingen waar een vergunningcontrole is uitgevoerd, is een maatregel genomen. 10% bleek niet te beschikken over een rechtsgeldige vergunning. Bij 19% van de verenigingen was geen gekwalificeerd personeel aanwezig. Dit is echter een vereiste als er alcoholhoudende drank wordt geschonken.

Factsheet 'Resultaten handhavingsactie drank- en horecawet sportkantines 2007' http://www.vwa.nl/cdlpub/servlet/CDLServlet?p_file_id=28842

De VWA houdt toezicht op de naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop en controleert daartoe sportkantines en buurthuizen, cafés, discotheken en bioscopen, slijterijen, supermarkten, evenementen en festivals. Deze controles dragen bij aan het aanpakken van de alcoholproblematiek onder de jeugd in Nederland. Jongeren drinken te jong, te vaak en te veel alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van alcohol op een te jonge leeftijd hersenbeschadiging veroorzaakt.