Technische Universiteit Delft

Nobelprijswinnaar Fischlin in debat met klimaatscepticus Lomborg

Op zondag 29 juni gaat de bekende Deense klimaatscepticus Bjørn Lomborg aan de TU Delft in debat met onder meer prof. Andreas Fischlin, die deel uitmaakte van het team dat met Al Gore in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Het debat in de Aula van de universiteit is openbaar en is tevens de opening van het tweede Wereld Congres over onderzoek in botanische tuinen en klimaatverandering, dat van 29 juni tot 4 juli aan de TU wordt gehouden.

Voorafgaand aan het debat zal dr. Bjørn Lomborg zijn kritiek over de hypes rondom klimaatverandering toelichten. Daarna maakt Nobelprijswinnaar prof. Andreas Fischlin zijn zorgen over het klimaat kenbaar. Vervolgens gaan zij in een paneldiscussie de strijd met elkaar aan, waarbij ook prof. Salomon Kroonenberg van de TU Delft, rector Jacob Fokkema en Bob Ursem, directeur van de Botanische Tuin van de TU Delft, hun mening over klimaatverandering zullen geven.

Cool it

Lomborg is vooral bekend geworden door zijn boeken Cool it en The Skeptical Environmentalist, waarin hij onder andere ingaat tegen de wijze waarop Al Gore het onderwerp van klimaatverandering aanpakt. Andreas Fischlin was onderdeel van het team dat met Al Gore in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Prof. Salomon Kroonenberg van de TU Delft verkondigt in zijn boek De Menselijke Maat. De Aarde over Tienduizend Jaar de boodschap dat onze verre nakomelingen over tienduizend jaar 'misschien juist blij zijn met het beetje extra broeikasgas dat wij aan de atmosfeer hebben toegevoegd. Want daardoor is de ijstijd waarin zij leven niet zo koud... We weten niet of het klimaat in het jaar 2100 warmer zal zijn dan nu.’

Bob Ursem ten slotte staat bekend als creatieve uitvinder. Hij heeft onlangs de Intertraffic Innovation Award 2008 gewonnen met zijn vinding voor een fijnstof-reductiesysteem.

Het klimaatdebat vormt tevens de opening van het tweede Wereld Congres over onderzoek in botanische tuinen en klimaatverandering. (Zie http://www.tudelft.nl/wsc-botanicalresearch-2008)

De sessie over klimaatverandering is openbaar en vindt plaats op zondag 29 juni van 14.00-17.30 uur, in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5. De voertaal is Engels. De paneldiscussie begint om 16.55 uur.

Programma:

14.00 Opening / welcome Bob Ursem (Scientific Director Delft Botanic Garden, The Netherlands)

14.10 Welcome Bas Verkerk (Mayor of Delft City, The Netherlands)

14.20 Welcome Jacob Fokkema (Rector Magnificus of the Delft University of Technology, The Netherlands)

14.30 Welcome / lecture Sara Oldfield (Secretary General of the BGCI, United Kingdom)

14.45 Bjørn Lomborg (Author, Director - Copenhagen Consensus Center, Adjunct Professor - Copenhagen Business School, Denmark)

15.35 Coffee / Tea Break

16.05 Andreas Fischlin (Head of the Terrestrial Systems ecology group, co-recipient of the Nobel Peace Prize 2007, Switzerland)

16.55 - 17.30 Panel discussion

Chairman: Peter Wyse Jackson (former Secretary General of the BGCI, director National Botanic Garden, Glasnevin, Ireland)

Panel members: Bjørn Lomborg, Andreas Fischlin, Salomon Kroonenberg, Jacob Fokkema, Sara Oldfield, Bob Ursem

Iedereen is welkom op de openingsbijeenkomst van 29 juni. Wel graag even aanmelden per e-mail bij Martina Alf (M.I.G.Alf@tudelft.nl). Aanmeldingen worden geplaatst op volgorde van binnenkomst.