Ingezonden persbericht



Nieuwegein, 30 juni 2008

Duitse handelsmissie voor startende exporteurs in metaalsector groot succes

In samenwerking met de Gateway to Germany en in opdracht van de EVD organiseerde de Koninklijke Metaalunie op 23 en 24 juni jl. in Dortmund een collectieve handelsreis voor Nederlandse toeleveranciers. Doelstelling van deze handelsmissie was het ondersteunen van mkb-bedrijven binnen de metaalsector die over weinig exportervaring beschikken. Dit om het 'onbenutte exportpotentieel' van het Nederlandse bedrijfsleven verder te helpen ontwikkelen. Daartoe is de Koninklijke Metaalunie en Gateway to Germany, steunpunt van de Metaalunie voor Duitsland, samen met 15 Nederlandse toeleveranciers naar Dortmund afgereisd om daar in twee dagen tijd gesprekken te voeren met potentiële Duitse partners en afnemers in de regio Nordrhein-Westfalen.

Na een informele ontvangstbijeenkomst op zondagavond, was het maandagochtend tijd voor het 'Zuliefertreffen', dat de gehele maandag en dinsdag in beslag zou nemen. Verspreid over beide dagen vonden ruim honderd intensieve gesprekken plaats tussen vooraanstaande Duitse industriebedrijven en de Nederlandse toeleveranciers. Gerenommeerde bedrijven als Krone Landmaschinen en Krone Nutzfahrzeuge, Aixtron Technologies, Sempell AG en SKET Maschinenbau hebben de toekomstige toeleverbehoefte met de Nederlandse deelnemers kunnen bespreken. In veel gevallen blijkt de Nederlandse kennisintensieve toelevering goed in staat om de vraag aan Duitse kant te beantwoorden. De hoofdzakelijke verkoopargumenten waren daarbij vooral de beschikbare kennis op technologisch gebied en de flexibiliteit waarmee op klantbehoeftes ingespeeld kan worden.

Na afloop van het "Zuliefertreffen" kan worden geconcludeerd, dat de Duitse industrie de behoefte heeft (en dit ook onderkend) om tot intensievere samenwerkingsverbanden met Nederlandse toeleveranciers te komen. De geografische nabijheid, een goede beheersing van de Duitse taal en het denken in oplossingen maken de Nederlandse toeleverindustrie tot een "preferred supplier" voor de toekomst. De door de EVD gefinancierde handelmissie resulteert in nieuwe aanvragen en opdrachten, concluderen de enthousiaste deelnemers na afloop.

De Koninklijke Metaalunie is met 13.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 19 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.