Provincie Zuid-Holland


Oplossing voor betere doorstroming
Gouwe-aquaduct

De provincie, het Rijk
en de regio hebben overeenstemming bereikt over de financiering van een parallelle structuur langs de A12 bij het Gouwe-aquaduct. Dit schrijft de minister in een brief naar de Tweede Kamer.

Essentie is de aanleg van regionale
wegen parallel aan de A12 die het verkeer vanuit Den Haag richting Gouda vóór het knooppunt Gouwe en het aquaduct via een nieuwe brug over de Gouwe naar Gouda leidt. Dit geldt ook voor de tegenrichting. Het doel van de maatregel is de doorstroming bij het aquaduct te verbeteren door de zwaarste weefbewegingen uit het knooppunt bij het Gouwe aquaduct te halen. De totale kosten worden ingeschat op ¤ 200 miljoen, waarvan het Rijk maximaal ¤ 100 miljoen bijdraaagt. Een deel van de financiering komt uit de ontwikkeling van de Zuidplaspolder en een deel komt uit de ¤ 775 miljoen die de provincie heeft gereserveerd voor de infrastructuur van de Zuidplaspolder.

Problemen onderzocht

Het Gouwe-aquaduct is een bekend
verkeersknelpunt. Bij het knooppunt vinden er ernstige vertragingen plaats. Daarnaast is er ter plekke een onveilige situatie door wevend en invoegend verkeer. Ook de lokale en regionale wegen lopen vol. De ontwikkeling van woningbouw en bedrijfsterreinen in de Zuidplaspolder zal deze problemen in de toekomst nog versterken.

De provincie Zuid-Holland heeft samen
met de regionale overheden en het Rijk onderzoek gedaan naar de problemen en mogelijke oplossingen. Het onderzoek heeft geleid tot de keuze voor een oplossing, die zich richt op het versterken en opwaarderen van het regionale wegennet rondom de A12.

De volgende stap is dat de plannen
verder worden uitgewerkt en de procedures worden doorlopen om tot realisering te komen. Naar verwachting worden de maatregelen in de periode 2010-2015 uitgevoerd.