Ingezonden persbericht



Drie siberische tijgers
geboren in safaripark Beekse Bergen

Gezonde jongen voor moeder Petrouchka en vader
Joris

Hilvarenbeek, maandag 30
juni 2008 - Safaripark Beekse Bergen is
apetrots op drie jonge Siberische tijgers die onlangs in het wildlife park zijn geboren. Op maandag 2 juni, de dag dat het park veertig jaar bestond, beviel moedertijger Petrouchka van drie gezonde jongen. Pas dit weekend konden de verzorgers iets dichterbij komen om één van de jongen te fotograferen. Naar verwachting worden de tijgers komende week voor het eerst ontwormd, waarbij hun geslacht kan worden vastgesteld. Het is 23 jaar geleden dat er een nest Siberische tijgers gezond ter wereld kwam in Safaripark Beekse Bergen.

Een jubileumcadeau, zo
beschouwen de dierverzorgers van het veertig jaar bestaande Safaripark Beekse Bergen het nest gezonde tijgerjongen dat op maandag 2 juni werd geboren. De verzorgers laten de dieren de eerste weken met rust, maar houden de moeder en haar nog naamloze jongen wel goed in de gaten. Moeder Petrouchka is erg beschermend over haar jongen, waardoor ook de verzorgers moeilijk bij de dieren kunnen komen. Zodra de jongen voldoende zijn aangesterkt en de wil tonen om hun buitenverblijf in Hilvarenbeek te gaan verkennen, mogen zij naar buiten. Wanneer dat het geval is, kan het park moeilijk inschatten: het welzijn van de drie jonge Siberische tijgers staat voorop. Bezoekers komen de tijgers tegen bij het Kongo Restaurant dat is gevestigd langs de wandelroute door het park, vlakbij het vertrekpunt van de boot-, bus- en autosafari.

Siberische
tijger

Ondanks
dat Safaripark Beekse Bergen een Afrikaans wildlife park is, kan de Siberische tijger niet ontbreken. Het is immers de grootste en sterkste van alle katachtigen. Katers wegen soms bijna driehonderd kilo. Tijgers leven in het wild niet in groepen, maar alleen. De grootte van hun territorium is afhankelijk van het aantal prooidieren dat daar voorkomt. Het territorium kan erg groot zijn: vrouwtjes hebben een territorium van honderd tot vierhonderd vierkante kilometer. Dat van de mannetjes overlapt het gebied van meerdere vrouwtjes en is soms duizend tot drieduizend vierkante kilometer groot. Alleen in de paartijd zoeken tijger en tijgerin elkaar op aan de grens van hun territoria.