Provincie Overijssel

Persbericht
08-088

Zwolle, 30 juni 2008

RTV Oost krijgt een
ruime 7 van haar inwoners

Provincie Overijssel doet onderzoek naar
het kijk-en luistergedrag van het Overijsselse publiek

Het onderzoeksbureau I&O
research te Enschede heeft medio mei de opdracht gekregen een onderzoek te verrichten onder de inwoners van Overijssel naar de kijk- en luisterdichtheid, de waardering en verwachting van de regionale omroep RTV-Oost. De resultaten zijn recent in een eindrapport aan de provincie gepresenteerd. Gedeputeerde Buursink over het rapport: "Inwoners van Overijssel kijken en luisteren gelukkig veel naar RTV-Oost. Ik vind het opvallend dat veel Overijsselaars vooral geïnteresseerd zijn in regionaal nieuws en actualiteiten op RTV-Oost. Het is wel duidelijk dat RTV-Oost ten aanzien van jongeren nog een slag te winnen heeft".

Met dit onderzoek heeft de provincie bedoeld inzicht te krijgen in de vraag of RTV-Oost voldoende herkenbaar is als publieke regionale omroep voor Overijssel.

Meest opvallende resultaten

Uit het onderzoek komt naar voren dat onder de
Overijsselse inwoners meer mensen naar RTV-Oost kijken (58%) dan luisteren (32%). Uitgaande van inwoners die minstens één keer per week kijken of luisteren. Dagelijks kijkt 27% van de inwoners ten opzichte van 21% dagelijkse luisteraars. Opmerkelijk is dat het grootste gedeelte van de 'trouwe' kijkers en luisteraars 55 jaar of ouder is. Vooral jongeren in de leeftijd van 16 tot 34 jaar kijken of luisteren nooit naar RTV-Oost.

Onder de inwoners die op regelmatige basis naar RTV-Oost kijken of luisteren, blijkt dat vooral interesse is voor programma's waarin regionaal nieuws en actualiteiten centraal staan. Op TV kijkt men het meest naar Nieuws en
Sport. Daarnaast zijn
Regiotap en de regionale soap
Van Jonge Leu en oale groond (hoewel het
laatste seizoen al is gestopt) favorieten. Van de radioprogramma's worden RadioNieuwCentrale en
Goeiemorgen/Goeiemiddag Overijssel het
meest genoemd. Daarnaast wordt Verzoekplaten
door een relatief hoog percentage luisteraars genoemd. Echter, buiten de populaire programma's om wordt een redelijk groot aantal programma's van RTV-Oost nauwelijks genoemd.

De waardering, van diegenen die kijken of luisteren, voor deze programma's is redelijk tot hoog. Het gemiddelde rapportcijfer van de kijkers/luisteraars voor RTV-Oost is een ruime 7.

De inwoners zijn tevens gevraagd naar hun verwachtingen ten aanzien van een regionale omroep. Bijna de helft van de inwoners verwacht veel regionaal nieuws en actualiteiten van de regionale omroep. Ook verwacht nog eens éénvijfde dat er programma's worden uitgezonden met een regionale invalshoek. 10% van de inwoners verwacht veel aandacht voor regionale sport en voor cultuur. Een kwart heeft geen duidelijke verwachting. De vraag in hoeverre de huidige programmering van RTV-Oost aan de verwachting voldoet, wordt door 41% van de kijkers en luisteraars als ' volledig' of in ' ruime mate' beantwoord.



Provincie Overijssel