Ingezonden persbericht


Vlaming laat woning met gerust hart achter tijdens vakantie


Vlaming laat eigen woning met gerust hart achter tijdens vakantie maar wil van op afstand huis in de gaten houden

Stijgende interesse in elektronische camerabewaking voor extra gerustheid en 'peace of mind' op reis

Antwerpen, 30 juni 2008 - Ondanks berichten over stijgende inbraakcijfers vertrekt de Vlaming aan de vooravond van het zomerseizoen toch met een gerust hart op vakantie. Slechts 12% laat de eigen woning niet graag onbeheerd achter. Buren blijven nog steeds de ideale partij om een oogje in het zeil te houden, al zien 35% van de ondervraagde respondenten ook wel graten in elektronische camerabewaking via internet als bijkomende beveiliging die voor extra gerustheid op reis zorgt.

Dat blijkt uit een studie van InSites Consulting in opdracht van fifthplay, een Belgisch bedrijf dat diensten voor de 'slimme woning' aanbiedt. Naar aanleiding van de start van de vakantie maakt fifthplay de resultaten bekend naar het gevoel van (on)veiligheid dat de Vlaming heeft wanneer hij zijn woning onbeheerd achterlaat. Het onderzoek werd in mei-juni 2008 uitgevoerd bij een representatief staal van 2.035 respondenten.

Vlamingen zijn niet bang om hun huis onbeheerd achter te laten wanneer zij op vakantie vertrekken. Ongeveer driekwart van de respondenten (74%) laat de woning met een gerust hart enkele weken onbewoond. Slechts één op tien ondervraagden (10%) voelt zich hierbij eerder niet comfortabel en amper 2% geeft aan helemaal niet gerust te zijn.

17% van de ondervraagde Vlamingen werd tijdens de vakantie al eens geconfronteerd met onveiligheid in of rondom de woning, waarbij inbraak (7%), beschadiging van de woning door weerselementen zoals storm of wateroverlast (5%) en vandalisme (4%) het vaakst voorkomen. Op de vraag of ongerustheid over de veiligheid van woning ervoor zorgt dat men minder lang op reis gaat, antwoordt 72% hiermee geen rekening te houden. Ongeveer één tiende (9%) van de ondervraagde Vlamingen gaat effectief minder lang op vakantie om het huis niet al te lang onbeheerd achter te laten.

Vlamingen nemen veelal de klassieke maatregelen om de woning te beschermen wanneer ze op reis vertrekken. Buren en familie halen de post op en controleren het huis (79%) of houden van buitenaf een oogje in het zeil (69%), de politie wordt op de hoogte gebracht van de afwezigheid (29%) en het huis wordt voorzien van extra sloten (22%). Ongeveer 1 op 5 maakt gebruik van automatische lichtschakelaars (22%) en 13% beschikt over een alarmsysteem.

Elektronische beveiliging voor extra geruststelling

Naast de traditionele beveiligingsmaatregelen staan Vlamingen ook steeds meer open voor elektronische maatregelen die voor extra gerustheid zorgen omtrent de veiligheid van de woning als men er niet is. 35% van de ondervraagden geeft aan interesse te hebben in een camerasysteem waarbij men van op het vakantieadres de eigen woning thuis zou kunnen bekijken op een moment van keuze. Binnen deze groep zou driekwart van de respondenten graag de voordeur in de gaten houden (74%) of inzoomen op de achterdeur (62%), leefruimtes (55%), specifieke waardevolle voorwerpen (44%), tuin (31%) of slaapkamer (14%). Eén op vier zou zulke toepassing ook gebruiken om de achtergebleven huisdieren te bekijken (24%) of om in contact te blijven met hulpbehoevende familieleden (24%).

Op de vraag via welke weg men deze beelden zou willen bekijken, blijken de met internet-verbonden computer of laptop op het vakantie adres (54%) en de gsm met internetverbinding (51%) het populairst. Tegelijkertijd wil de Vlaming natuurlijk ook optimaal genieten van zijn vakantie en niet teveel bezig zijn met het huis thuis. 25% van de ondervraagde respondenten vindt het daarom ideaal om eenmaal per dag op eenzelfde tijdstip een sms te ontvangen met de melding dat de camerabeveiligde woning 'safe' is. 17% van de respondenten wenst dit graag meermaals per dag. Indien er in de woning beweging gedetecteerd wordt en het huis mogelijkerwijs niet 'safe' is, wil men hiervan ook graag via sms of e-mail op het moment zelf worden verwittigd

"We willen mensen ervan bewust maken dat zij ook tijdens de vakantie of bij afwezigheid hun woning of zaak in de gaten kunnen houden, en automatisch een verwittinging kunnen krijgen wanneer er beweging wordt vastgesteld. Dit kan tegenwoordig zonder veel moeite. Ook de overheid levert hier een bijdrage, door uitgaven om particuliere woningen te beveiligen fiscaal aftrekbaar te maken," aldus Kris van Daele, Chief Commercial Officer van fifthplay.

Speciale zomeractie 'home monitor' voor camerabewaking en bewegingsdetectie in de woning Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus lanceert fifthplay een speciale zomeractie rond de 'home monitor', een beveiligingssysteem met professionele camerabewaking waarmee men via het internet vanop eender welke locatie kan zien wat er in en om de woning gebeurt.

Omdat de vakantie een periode bij uitstek is om bij afwezigheid de woning in de gaten te houden, krijgt men een korting van 150¤ op de initiële aankoopprijs van 499¤. Daarbij is in het 'home monitor' pakket 12 maanden abonnement gratis inbegrepen. Zo is men een jaar lang gerust voor slechts 349¤.

Het 'home monitor' pakket bestaat uit een draadloze IP camera, een 'residential gateway' en een jaarabonnement voor de "home safety" diensten van fifthplay. De camerabeelden kunnen op elk moment via internet worden bekeken met elk apparaat voorzien van een webbrowser, zoals een computer of smart phone. Een bewegingsdetectiesysteem waarschuwt via e-mail of sms als er beweging wordt vastgesteld; foto's van deze videobeelden worden opgeslagen. Aan de home monitor kunnen tot 9 binnen- en buitencamera's worden aangesloten. Via een eenvoudige plug & play-installatie kan de home monitor op 10 minuten worden geïnstalleerd. Voor meer informatie: www.homemonitor.be <http://www.homemonitor.be>