Gemeente Sittard-Geleen


076_2008


Samenwerking veilig uitgaan in Geleen
Aftrap project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan

Sittard-Geleen, 30 juni 2008 - Gemeente Sittard-Geleen, politie Geleen, Openbaar Ministerie, het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Zuid-Limburg en Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Sittard Geleen Born, gaan meer samenwerken om het uitgaan in Geleen Centrum te verbeteren en veiliger te maken. Hiervoor zetten deze partijen het instrument Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan in, een manier van werken die ook in diverse andere gemeenten met uitgaansgebieden wordt toegepast.

In de Kwaliteitsmeter wordt onder meer beschreven op welke manier de partijen gaan samenwerken, welke maatregelen men gaat nemen en hoe die uitgevoerd worden. Hierbij valt te denken aan maatregelen op het gebied van toezichthouden, stellen van huisregels door ondernemers, voorzieningen in de openbare ruimte, verlichting, verkeersafhandeling, enz.. Als eerste activiteit om het uitgaan veiliger te maken hebben de partners een samenwerkingsovereenkomst ondertekend op 30 juni 2008. Bij de uitwerking van de maatregelen kunnen ook andere partijen, zoals bewoners en het uitgaanspubliek, worden betrokken.

In een workshop die vandaag heeft plaatsgevonden met de horecaondernemers in dit gebied is een probleeminventarisatie gemaakt, een prioriteitenlijst opgesteld en de eerste uitvoeringsafspraken op papier gezet. Hieruit is een top vijf van speerpunten gekomen, waar het project zich op zal richten:


1. Samenwerken

2. Promotie

3. Verbeteren openbare ruimte

4. Evenementen organiseren


5. Veiligheid
Uitgaansgebieden zijn vaak de visitekaartjes van een stad of gemeente. Als daar een prettige sfeer heerst en de veiligheid voor iedereen gegarandeerd kan worden, dan heeft dat een positieve uitwerking op de hele regio. In de praktijk blijkt dit een te zware taak en verantwoordelijkheid om aan één partij over te laten, zoals de politie of de horecaondernemers. Daar is een structurele samenwerking voor nodig van alle betrokken partijen, welke zij nu samen zijn aangegaan.