Ingezonden persbericht


Persbericht

30 juni 2008

Mondriaan Stichting ontvangt legaat van Pierre Janssen

De Mondriaan Stichting heeft uit het nalatenschap van de legendarische 'kunstverteller' Pierre Janssen een legaat van E 125.000 ontvangen. Het bedrag is bedoeld voor museale aankopen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Op 27 oktober 2007 overleed Pierre Janssen op 81-jarige leeftijd. Hij was de eerste kunstverteller op de Nederlandse televisie. Jarenlang maakte hij het programma Kunstgrepen voor de AVRO, waarvoor hij in 1961 de prestigieuze Nipkowschijf kreeg. Nederlandse televisiecritici roemden de manier waarop hij kunst 'toegankelijk maakte en weer vermenselijkte'. Musea hebben een grote rol gespeeld in het leven van Pierre Janssen. Als journalist bezocht hij musea en tentoonstellingen en schreef daarover voor een breed publiek. Hij werd directeur van het Schiedams museum, later van het Arnhems Gemeentemuseum. Op veel manieren stimuleerde hij mensen om naar kunst te kijken, te dùrven kijken. Het museum was voor hem bij uitstek de plaats om mensen die kans te geven. Zijn nalatenschap gaat daarom naar musea.

De Mondriaan Stichting is vereerd met dit gebaar. Janssen laat de Mondriaan Stichting het legaat na voor het ondersteunen van museale aankopen van beeldende kunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. De Mondriaan Stichting kan met dit legaat, dat in zes jaarlijkse termijnen van E 21.000 beschikbaar wordt gesteld, aankopen ondersteunen die van groot belang zijn voor de Collectie Nederland.