Antillenhuis


Persverklaring Minister-president Nederlandse Antillen n.a.v. racistisch geweld van donderdag j.l.

De Regering van de Nederlandse Antillen heeft met hevige afschuw en verontwaardiging kennis genomen van het racistisch geweld door een handvol personen gepleegd in de nacht van donderdag op vrijdag vorige week. De regering veroordeelt dit optreden met de meeste klem en zal alle middelen aanwenden om de verantwoordelijken te vervolgen en herhaling te voorkomen.

De regering keurt niet alleen het geweld als zodanig af, maar ook de in de afgelopen weken en maanden daaraan voorafgaande opruiing door een aantal personen en politieke groeperingen, die wat zij niet langs democratische weg kunnen bereiken en misbruik makend van de vrijheid van meningsuiting trachten te verwezenlijken met populistische retoriek en abjecte haatcampagnes.

Het is onvoorstelbaar dat een deel van degenen die tot voor kort nog opriepen tot geweld nu hun handen in onschuld proberen te wassen door te stellen dat zij voor dit geweld zouden hebben gewaarschuwd. Dat een ander deel van de opruiers zich in het geheel niet distantieerde van het geweld, is een bewijs van het volstrekt onverantwoordelijk handelen van deze politieke groeperingen. De regering zal dan ook niet schromen - binnen de kaders van de wet - geëigende maatregelen te nemen tegen betrokkenen.

Ten slotte verklaart de regering dat zij alles in het werk zal stellen om de burger te beschermen tegen elke vorm van racistisch geweld. De regering is er trots op dat in onze samenleving mensen van zeer uiteenlopende herkomst, ras en religie altijd in vrede hebben kunnen samenleven. Dit vreedzame samenleven zal de regering met kracht blijven verdedigen.

E. de Jongh-Elhage
Minister-president van de Nederlandse Antillen

Gepubliceerd op: 30-06-2008