Ingezonden persbericht



Kinderdijk, 30 juni 2008

Subsidie van Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap redt Molens Werelderfgoed Kinderdijk

Vandaag kende het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap het Werelderfgoed Kinderdijk 2,5 miljoen euro subsidie toe, die werd uitgereikt door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). Tezamen met de ¤ 650.000,-- van de provincie Zuid-Holland en de ¤ '¬ 350.000,-- van het Waterschap Rivierenland is er nu geld voor de hoogst noodzakelijke restauraties van ten minste 11 van de 19 molens. Een groot deel van het Werelderfgoed is met de toekenning van deze subsidies voor langere tijd gered.

De molenmonumenten zijn hard aan een restauratie toe en de subsidieregeling, waarvan nu gebruik is gemaakt, biedt de laatste kans aan de stichting Werelderfgoed Kinderdijk, waarin de provincie Zuid-Holland, het Waterschap Rivierenland en de gemeenten Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam participeren.

Met deze subsidies kunnen de molengoten, roeden, rompen en het binnenwerk van diverse molens worden gerestaureerd. Na deze restauraties zijn ze weer volledig maalvaardig en kunnen weer lange tijd mee.

De heer Hans Broekmeulen, directeur van de stichting Werelderfgoed Kinderdijk, is bijzonder blij met deze toekenning. Hij zegt toe snel te starten met de restauraties, zodat eind 2010 alles klaar is.

Kroon op samenwerking

De toekenning van de subsidie is een kroon op de uitstekende samenwerking van de partners betrokken bij de stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Bovendien beloont het de inzet van vele mensen die hun steentje hieraan hebben bijgedragen. Alleen dankzij die goede samenwerking en het besef dat het om een laatste kans ging, is dit uitstekende resultaat afgedwongen.

De laatste twee molens, die nog niet voor subsidie in aanmerking kwamen, worden hiervoor binnenkort voorgedragen, zodat die ook gerestaureerd kunnen worden.

Indien de subsidie niet was verstrekt, was het niet ondenkbaar dat diverse molens op termijn gesloten moesten worden. In geval van sluiting zou de beroemde blik op 19 tegelijk draaiende molens zijn verstoord en zou het Werelderfgoed niet meer intact zijn.

Alle molens van Kinderdijk malen in juli en augustus op zaterdag wat een prachtige aanblik op oer-Hollands landschap oplevert.

Bereikbaarheid

Kinderdijk kan op diverse manieren worden bereikt:


- Met de Waterbus vanaf Dordrecht of Rotterdam - uitstappen halte Ridderkerk, vervolgens met het Driehoeksveer naar Kinderdijk. Er dient rekening met de

vaartijden te worden gehouden.


- Met de auto - er is een klein parkeerterrein waar tegen betaling kan worden geparkeerd.