Ingezonden persbericht


(25 juni 2008 - Bericht van Sustainable Society Foundation)


Roemenie meet zijn duurzaamheid

Boekarest, 25 juni 2008 -
Tijdens een druk bezochte bijeenkomst zijn de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de mate van duurzaamheid van Roemenie. Het eerste exemplaar van de publicatie in het roemeens en in het engels (Romania, on its way to a sustainable society), is aangeboden aan directeur-generaal Octavian Popescu, die het namens Attila Korodi, minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling, in ontvangst nam. Octavian Popescu: 'Nederland mag dan wel van ons gewonnen hebben met voetballen, Roemenië loopt voorop bij het meten van de duurzaamheid van ons land. Duurzaamheid is zowel de leidraad voor als de toetssteen van ons beleid.'

De nederlandse ambassadeur Jaap Werner sprak de wens uit dat dit instrument een zinvolle rol zal spelen bij het ontwikkelen van beleid en plannen op het gebied van duurzaamheid. 'Ik hoop zeer dat de resultaten van dit project zullen bijdragen aan de samenwerking tussen onze landen bij de omschakeling naar een ontwikkeling op weg naar duurzaamheid.'

De basis voor het onderzoek is de Sustainable Society Index, waarmee in een oogopslag het niveau van duurzaamheid voor 150 landen zichtbaar is. Roemenie heeft een overall score van 5.7 op een schaal van 0 tot 10, nog ver verwijderd van een duurzame 10. Binnen de groep van 150 landen staat Roemenie op plaats 70, 12 plaatsen hoger dan in 2006, toen de SSI voor het eerst verscheen. Ter vergelijking, Nederland scoort 6.1 en staat daarmee op plaats 16, vier plaatsen lager dan in 2006. Binnen Europa staat Roemenie op plaats 23 van de groep van 37 Europese landen.

Van de 22 indicatoren krijgen zeven een 8 of hoger. Zes indicatoren zitten tussen 6 en 8, negen indicatoren scoren lager dan 6. Duurzaam Energieverbruik scoort het laagste (1.3), gevolgd door Hergebruik Afvalstoffen (2.1) en Kwaliteit Oppervlaktewater (2.9).

Het onderzoek is uitgevoerd door de Sustainable Society Foundation (SSF) en haar Roemeense partners Green Partners en VeraNatura, in nauwe samenwerking met het Roemeense Ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling, het Nationaal Milieu Bureau (NEPA) en het Nationaal Bureau voor Statistiek (NIS). De SSI-Romania-2008 zal door het ministerie, NEPA en NIS gebruikt gaan worden voor het monitoren van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en het op- en bijstellen van beleid en uitvoeringsplannen. Ook diverse universiteiten, hogescholen en NGO's hebben belangstelling voor de SSI-Romania getoond. De index is nu voor Roemenie op nationaal niveau ontwikkeld. De komende maanden zal er ook een regionale index worden ontwikkeld voor elk van de acht regio's die Roemenie kent.

Gedetailleerde informatie kunt u vinden op
http://www.romaniadurabila.net


Noten voor de pers

Voor verdere vragen: Geurt van de Kerk, voorzitter SSF, Tel. + 31 487 515972 geurt@nederlandduurzaam.nl
http://www.sustainablesocietyindex.com