Ingezonden persbericht

Wilders wél vervolgen, vindt Art.1
Rotterdam, 30 juni 2008

Art.1 is het niet eens met de beslissing van het Openbaar Ministerie om Geert Wilders niet te vervolgen. Art.1 vindt het belangrijk dat een rechter toetst of de uitlatingen van Wilders inderdaad, zoals het Openbaar Ministerie stelt, niet strafbaar zijn.

Duidelijkheid
Een uitspraak van de rechter schept de noodzakelijke duidelijkheid over hoe men in Nederland omgaat met de extra ruimte die er voor politici bestaat in het maatschappelijk debat. De onderbouwing van de beslissing van het Openbaar Ministerie om de aangiften niet aan de rechter voor te leggen, biedt onvoldoende duidelijkheid over de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting.

Grenzen
Art.1 wil dat de rechter zich uitspreekt over uitlatingen van Wilders die wel degelijk betrekking hebben op moslims en niet uitsluitend op de islam. Daarnaast vindt Art.1 dat de zeer negatieve uitlatingen van Wilders niet zomaar in de hitte van het debat zijn gedaan, maar een weloverwogen karakter hebben.

Art.1 vindt daarom een uitspraak van de rechter van belang of deze uitlatingen van Wilders niet onnodig de grenzen van het maatschappelijk debat overschrijden.