Medailles voor inzet in Afghanistan

Commandant der Strijdkrachten, Generaal Peter van Uhm reikt vrijdag 30 juni aan circa 1600 militairen in de IJsselhallen in Zwolle de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit. Zij ontvangen deze medaille als blijk van waardering voor hun inzet in Afghanistan eind vorig jaar en begin dit jaar.

De 1600 militairen maakten in de periode november 2007 tot april 2008 deel uit van de Battlegroup 5, de Air Task Force of het Provincial Reconstruction Team. De Battlegroup had als taak het creëren van een stabiele veiligheidssituatie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Het Provincial ReconstructionTeam is ingezet voor de wederopbouw van Uruzgan: het opbouwen van het lokale Afghaans bestuur, het herstellen van essentiële infrastructuur en het stimuleren van het herstel van de lokale economie. De Air Task Force was verantwoordelijk voor het verlenen van luchtsteun in Afghanistan en het ondersteunen van eigen grondeenheden in Uruzgan.

Met de medaille en de ceremonie wil Defensie haar waardering uitspreken voor de inzet van deze militairen onder vaak zware omstandigheden. Hoewel de ceremonie een feestelijk karakter heeft, wordt op gepaste wijze stilgestaan bij de collega's van de militairen die tijdens deze missie in Afghanistan om het leven zijn gekomen.

De uitreiking vindt plaats in het bijzijn van familie en relaties en wordt opgeluisterd met militaire muziek. Naast de medailles wordt ook het kindermedaillon voor de kinderen van de uitgezonden militairen uitgereikt.

Noot voor redacties (