Gemeente Emmen

ondertekening convenant Kinderen doen mee!


11 juni 2008

Met het zetten van zijn handtekening onder het convenant Kinderen doen mee! op 30 juni wil wethouder Evenhuis (Sociale Zaken) een bijdrage leveren aan de plannen van staatssecretaris Aboutaleb. De staatssecretaris wil er tijdens deze kabinetsperiode voor zorgen dat de helft van de kinderen die in minimagezinnen opgroeit, deel kan nemen aan maatschappelijke activiteiten. Het convenant moet er toe leiden dat het aantal kinderen dat niet meedoet op het gebied van sport, onderwijs en cultuur vanwege het inkomen van hun ouders, met de helft daalt.

In het kader van het convenant wordt een aantal afspraken gemaakt over de inzet van de gemeente, de inzet vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het meten van effecten en het delen van kennis. Emmen wil dat in 2009 de helft van alle kinderen uit gezinnen met een inkomen tot even boven het minimuminkomen, aan de maatschappij meedoen.

Gerichte benadering
De gemeente Emmen gaat gezinnen met een laag inkomen gericht benaderen om inkomensondersteunende maatregelen onder de aandacht te brengen. Een voorbeeld hiervan is de Stimuleringsregeling. Met deze regeling vergoedt de gemeente 100 per gezinslid per jaar voor sociaal-culturele activiteiten zoals een abonnement voor de dierentuin of lidmaatschap bij een sportvereniging.

Computer
Ook ontwikkelt de gemeente nieuwe activiteiten en regelingen die gericht zijn op kinderen. Een van de regelingen die binnenkort van start gaat, is computers voor minima. Gezinnen met een laag inkomen en een of meerdere kinderen in het voortgezet onderwijs kunnen via de gemeente een computer krijgen. Ook is onlangs de bijdrage van het Schoolfonds verhoogd.
Om meer kinderen aan buitenschoolse activiteiten deel te laten nemen, krijgt de Stichting Leergeld een subsidie. Daarnaast is de gemeente in gesprek met Sportfonds Drenthe om de deelname aan sportactiviteiten te vergroten.