Gemeente Valkenswaard

Examenconcerten CMD

Examenconcerten CMD

Op maandag 30 juni en dinsdag 1 juli aanstaande zijn er maar liefst acht afsluitende examens bij het Centrum voor Muziek en Dans (CMD). Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de openbare examenconcerten bij te wonen. De toegang op beide dagen is gratis.

Jaarlijks heeft het CMD examens, meestal aan het einde van het schooljaar. Deze dienen als toets om te zien op welk niveau iemand speelt. Als je negen jaar aan de muziekschool lessen hebt gevolgd, of soms korter, en je beschikt over een flinke dosis aanleg en doorzettingsvermogen, kun je een afsluitend D-examen afleggen. Dit diploma is niet voor iedereen weggelegd. Je beschikt dan al over een flink speelniveau.

Laura Takaria volgde negen jaar les bij gitaardocent Chris Janssen. Zij is 16 jaar. Bij haar examen kan ze rekenen op muzikale medewerking van Mieke van der Aalst (piano) met wie ze een origineel klassiek stuk voor piano met gitaar speelt. Daarnaast speelt ze ook een stuk onder gitaarbegeleiding van haar vader Eddy Takaria. Zij verzorgt haar examenconcert in de raadszaal van het gemeentehuis op maandag 30 juni. Het examen begint om 19.00 uur en duurt alles bij elkaar ongeveer drie kwartier.

Annemiek van Rietschoten (18 jaar), Marlou van de Ven(17 jaar) en Annelies Vreeker (17 jaar) spelen alle drie blokfluit en hebben les bij docente Els Raap. Bijzonder is dat zij al lang samen les hebben. Zij hebben dan ook veel samen muziek gemaakt. De dames laten tijdens hun examen zien dat ze ieder voor zich het nodige kunnen spelen. Daarnaast bestaat een groot deel van het examen uit samenspel. Drie- en vierstemmige werken van barok tot in onze eigen jaren, waaronder de beroemde canon van Pachelbel en een heus wild west verhaal van Guus Haverkate met illustraties en licht vuurwapengeweld. Maar ook muziek van Mozart, Haydn en Joep Wanders. Bovendien worden alle blokfluiten, van klein tot erg groot, bespeeld in deze examens. Kortom, een boeiend programma om naar te komen luisteren. Deze D-examens op blokfluit zijn op maandag 30 juni in de raadszaal van het gemeentehuis. De examens starten om 19.45 uur en duren ongeveer tot 22.00 uur.

Op dinsdag 1 juni zijn er nog 4 jonge D-examenkandidaten op de piano: Kirsten van Alphen, Michiel Wetzer, Joost ter Beek en Naomi Weertman. Alle vier de kandidaten volgen les bij pianodocente Mieke van der Aalst. Kirsten van Alphen (15 jaar) heeft sinds augustus 2000 pianoles. Zij speelt werk van o.a. Scarlatti, Haydn en Poulenc. Michiel Wetzer, ook 15 jaar, is de jongste D-examenkandidaat dit jaar. Hij heeft 8 jaar pianoles en gaat werken spelen van o.a. Händel, Katchaturian en Chopin. Joost ter Beek (15 jaar) zit op pianoles sinds 2002. Joost speelt Scarlatti, Haydn, Granados, e.a. Naomi Weertman tenslotte is 16 jaar en heeft 9 jaar les op de piano. Zij speelt muziek van J.S. Bach, Mozart en Debussy. Behalve hun eigen solostukken spelen ze ook nog muziek samen. De piano-examens zijn op dinsdag 1 juli aanstaande in de raadszaal van het gemeentehuis. De examens beginnen om 19.30 uur en zijn rond 22.00 uur afgelopen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de administratie van het CMD, telefoon 040-2083591.