Gemeente Montfoort


30 Juni Ondertekening Landschapsconvenant en voorpresentatie Handboek

Op maandag 30 juni aanstaande is er een bijeenkomst van de Utrechtse Waarden bij Verkaik, Blokland 116 te Montfoort van 12.00-13.00 uur.

12.15 Ondertekening Landschapsconvenant

12.30 Voorpresentatie Handboek en website "Linten in de leegte"

Landschapsconvenant

In het landschapsontwikkelingsplan (LOP) uit 2005 staat dat de gemeenten van de Utrechtse Waarden een landschapsconvenant gaan opstellen. Het landschapsconvenant is een intentie dat het aanleggen van nieuwe landschapselementen op agrarische grond geen bestemmingsplanwijziging tot natuurelement als gevolg heeft. We noemen deze nieuw aan te leggen elementen 'vrije landschapselementen'. Daarmee wordt voor agrariërs de zorg weggenomen dat landschapselementen gevaar opleveren voor hun toekomstige bedrijfsvoering. Samen kunnen we zo zorg dragen voor het instandhouden en versterken van ons mooie landschap. Het landschapsconvenant wordt ondertekend door provincie Utrecht, gemeente Lopik, gemeente Oudewater, gemeente IJsselstein, gemeente Montfoort, de LTO Noord, afdeling Zuid-West Utrecht, de Agrarische Natuurverenigingen Lange Ruige Weide en Lopikerwaard, Landschap Erfgoed Utrecht en de Werkgroep Behoud Lopikerwaard. Gedeputeerde Krol zal namens de provincie Utrecht tekenen.

Linten in de leegte

Het handboek Groene Bebouwingslinten is bijna klaar. Met het handboek willen we oude en nieuwe streekbewoners laten zien hoe waardevol de linten in de Utrechtse Waarden met het agrarisch erfgoed zijn. Het handboek zal uit twee delen bestaan: ontwikkeling en elementen. Een drukproef is als concept in te zien en wordt deze dag aan gedeputeerde Krol overhandigd om in zijn vakantie te lezen.

Door de gemeenten, Rabobank en Arcadis wordt het handboek uitgegeven. Vanaf 30 juni is de website www.lintenindeleegte.nl in de lucht. Vanaf 3 september is het handboek beschikbaar. Meer informatie over het handboek volgt de 30e.

Nadere informatie: Kees de Leeuw 06-53428038


---- --