Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Europese jongeren bijeen voor verandering

30 juni t/m 5 juli: Europese jongerenconferentie YouPEC over duurzaam consumeren

Amsterdam, 25 juni 2008 --- Van 30 juni tot en met 5 juli vindt in Bakkum de internationale jongerenconferentie YouPEC plaats. Deze conferentie, georganiseerd door Jongeren Milieu Actief in samenwerking met het Landelijk Hogeschool en Universitair MilieuPlatform en Young Friends of the Earth, staat in het teken van duurzaam consumeren. YouPEC wil de stem van de jongeren laten horen aan de politiek: het is tijd dat politici in heel Europa meer aandacht geven aan duurzaamheid en duurzame consumptie.

Aan YouPEC nemen ruim 150 jongeren uit 30 verschillende Europese landen deel. Centrale vragen zullen zijn: ´Welke rol hebben economie en consumentenvoorlichting bij duurzame consumptie?´ en ´Hoe maak je duurzame consumptie meer mainstream?´

De jongeren kunnen tijdens YouPEC lezingen en workshops volgen. De workshops worden gegeven door: Gert Spaargaren (WUR), Rudy Rabbinge (WUR) en Lucas Reijnders (UVA). Uiteindelijk zal YouPEC resulteren in een declaration met aanbevelingen voor het Europese parlement. Op vrijdag 4 juli wordt de declaration in Den Haag aangeboden aan Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken en Dhr. R.J. Hoeve (Nederlandse vertegenwoordiger van Stavros Dimas, Europees Commissaris voor Milieu).

Linda Ijmker, coördinator Jongeren Milieu Actief: 'Als iedereen in de wereld hetzelfde consumptiepatroon als in het rijke westen er op na houdt hebben we straks twee extra wereldbollen nodig voor onze consumptie. Het is tijd voor verandering. Het is tijd dat eerlijke en milieuvriendelijk geproduceerde producten de mainstream worden. Hoe? Dat komt in onze Declaration te staan.'

Veel van de jongeren die naar YouPEC komen zijn in hun eigen land actief voor het milieu. De conferentie biedt daarom een platform voor de jongeren om kennis en vaardigheden uit te wisselen. Deze zogenaamde Open Space workshops worden gehouden in samenwerking met Young Friends of the Earth Europe, een Europese netwerkorganisatie die jongerenorganisaties op het vlak van milieu en duurzaamheid met elkaar verbindt.

Wat: Europese Jongeren Conferentie YouPEC Waar: Heerenweg 118, 1935 AJ Bakkum (Noord-Holland) Wanneer: maandag 30 juni t/m zaterdag 5 juli Websites: www.youpec.eu en www.jma.org e-mail: info@jma.org en youpec@jma.org

Voor meer informatie en programma YouPEC:

JMA: Linda IJmker tel. 06- 14960761 of Milieudefensie Persvoorlichting tel. 020-550 7333 www.youpec.eu en www.jma.org Journalisten zijn van harte uitgenodigd om op de conferentie aanwezig te zijn, de deelnemende jongeren werken graag mee aan interviews. Fotomateriaal van de conferentie is verkrijgbaar via Milieudefensie Persvoorlichting.

Jongeren Milieu Actief (JMA) is een vereniging voor en door jongeren tussen de 12 en 28 jaar die zich inzet voor een beter milieu. Zij laat zien dat het helemaal niet moeilijk is en juist leuk kan zijn om je milieubewust te gedragen. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie.