Gemeente Zwolle

Nieuwe vergaderstructuur Raad

18 augustus 2008

De gemeenteraad gaat van 30 juni tot 15 augustus met zomerreces. De eerste vergadering is weer op 18 augustus. Dan start de gemeenteraad ook met een nieuwe vergaderstructuur.

Voorheen werd er op maandagavond themagebonden vergaderd. Naast wekelijks overleg van de vier verschillende commissies Bestuur, Werk, Welzijn en Ruimte was er eenmaal per vijf weken een lange raadsvergadering met eerst een inspraakhalfuur voor burgers. Deze vergadercyclus verandert nu van vijf naar vier weken, de vijfde week is een vergadervrije week.

Actueel

Ook inhoudelijk wordt er anders vergaderd. Agenda's zijn niet meer gebonden aan thema's waardoor actuele onderwerpen snel op de agenda kunnen komen. Onderwerpen (agendapunten) worden opgedeeld in drie fases: informatieverzameling, meningsvorming en besluitvorming. Samen heet dit het Raadsplein. Met het Raadsplein verandert niet alleen de structuur en de vorm van vergaderen, maar ook de cultuur en de inhoud. Raadsleden kunnen opener het eerste debat ingaan.

Informatiemarkt

Burgers krijgen meer invloed vanaf het begin. Tijdens de informatieverzamelingfase mogen zij zich uitlaten over onderwerpen die op de agenda staan of komen te staan. Raadsleden kunnen ook gericht mensen uitnodigen. Dit onderdeel groeit tot een informatiemarkt waarbij burgers, belanghebbenden en betrokkenen actief kunnen meedoen.

Meningsvorming

De meningsvormingfase kenmerkt zich door het politieke karakter. Hier vindt het eerste debat plaats. Er worden meningen uitgewisseld, draagvlak gepeild, gediscussieerd, onderhandeld of overeenstemming bereikt.

Besluitvorming

Niet alle vergaderonderwerpen hoeven drie keer te worden besproken. Sommige onderwerpen komen nog steeds rechtstreeks op de besluitvormende agenda van de raad. In deze laatste fase zijn er nog steeds A-voorstellen (hamerstukken) en B-voorstellen (discussiestukken). In de besluitvormende fase kan worden gedebatteerd en amendementen en moties in worden gediend. Ten slotte neemt de raad een besluit.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 25-06-2008 tot 24-06-2009