Gemeente Hilversum

Start herinrichting Den Uylplein en omgeving

publicatiedatum: woensdag 25 juni 2008

Op maandag 30 juni a.s. begint de herinrichting van het Den Uylplein en delen van de wegen ernaartoe: de Larenseweg vanaf de komgrens, de Kamerlingh Onnesweg vanaf de Radiostraat en de Johannes Geradtsweg vanaf de Jacob van Campenlaan. De werkzaamheden worden in fasen uitgevoerd. Vanaf Laren/A1 met de auto stad in blijft altijd mogelijk; stad uit gelden omleidingen.

Vrijdagmiddag 27 juni: kruispunten rond viaduct weer open Voorafgaand aan de start van de herinrichting van het Den Uylplein gaan de drie kruispunten rond het viaduct bij het Media Park op vrijdagmiddag 27 juni weer open. Vanaf de Insulindelaan richting de verkeerslichten bij de Jacob van Campenlaan is er geen belemmering, maar het autoverkeer vanaf die kruising richting het Media Park wordt nog twee weken omgeleid over de Jacob van Campenlaan, de Berlagelaan en via de Snelliuslaan terug naar de Johannes Geradtsweg.

De werkzaamheden
Op het Den Uylplein verdwijnt de rotonde. Ervoor in de plaats komt een verkeerslichtenkruising met aan alle kanten meerdere aanloopstroken: drie vanaf de Larenseweg en de Johannes Geradtsweg en twee vanaf de Kamerlingh Onnesweg. Op de kruising van de Johannes Geradtsweg met de Floris Vosstraat en de Hoge Larenseweg wordt een voorrangspleintje aangelegd.

Hilversum in blijft mogelijk; alleen omleidingen stad uit Gedurende de hele looptijd van de herinrichtingswerkzaamheden kan het autoverkeer vanaf de A1 en Laren langs het werk stad in rijden. In de eerste zeven weken gebeurt dat over het Den Uylplein heen rechtdoor de Larenseweg af naar de rotonde Jan van der Heijdenstraat. Daar wordt het autoverkeer uitgesplitst: rechtsaf naar de Ring Noord en het Media Park, linksaf richting Beatrixtunnel en het centrum.

Na zeven weken komt er op het Den Uylplein een tweede mogelijkheid stad in. Naast de route Larenseweg ontstaat ook de mogelijkheid om de Johannes Geradtsweg op te rijden. Bij de Floris Vosstraat begint dan voor drie weken een ook vorig jaar gebruikte omleiding door Hilversum Noord over de Floris Vosstraat, de Berlagelaan en door de Snelliuslaan weer terug.

Omleidingen stad uit
Tien weken lang, tot begin september, is er geen enkele mogelijkheid om met de auto via het Den Uylplein naar Laren en de A1 te rijden. Autoverkeer wordt omgeleid over Bussum, langs Anna's Hoeve richting Baarn en de aansluitingen daar op de A1, en richting de A27. Vanaf de tweede week van september ontstaat de mogelijkheid om vanaf de kant van de Kamerlingh Onnesweg, maar ook alleen vanaf die kant, over het Den Uylplein naar Laren te rijden. Eind september kan dat ook weer vanaf de Johannes Geradtsweg.

De fasering van de werkzaamheden en plattegronden van de omleidingen zijn in te zien op (en te downloaden vanaf) de website Hilversum beter bereikbaar.

Waarschuwing Jan van der Heijdenstraat
Ondanks het feit dat er in de schoolvakanties minder auto's rijden, verwacht de gemeente dat het op de Jan van der Heijdenstraat, zeker in de eerste zeven weken zeer druk zal worden. Vooral de rotonde Jan van der Heijdenstraat-Larenseweg krijgt het zwaar. Bovendien moet autoverkeer dat vanaf Laren bij deze rotonde arriveert, voortdurend voorrang geven aan autoverkeer op de Jan van der Heijdenstraat. Daarom wordt op de Jan van der Heijdenstraat ter hoogte van Seinhorst een doseerlicht geplaatst.

Buslijn 108 vervalt tijdelijk
Tot en met zaterdag 2 augustus vervalt buslijn 108. Connexxion zet taxibusjes in tussen Huizen Busstation en Laren Schuilkerkpad. Reizigers met een busabonnement voor lijn 108 kunnen zonder extra kosten gebruik maken van de taxibusjes en verder reizen met lijn 109 of van/naar Huizen reizen met de snelle lijn 100.

De werkzaamheden bij de entree van Hilversum duren tot half oktober. Afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden, wordt lijn 108 vanaf zondag 3 augustus weer in de normale dienstregeling opgenomen. In Hilversum wordt een steeds wisselende omleidingsroute gereden.

Werk in uitvoering: kies bewust uw vervoerswijze De gemeente doet er alles aan om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. Weggebruikers kunnen daarbij helpen. Door wat vaker de auto te laten staan en de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Vorig jaar is het openbaar vervoer sterk verbeterd. NS-station Hilversum is weer intercitystation en het aantal stops op NS-station Hilversum Noord is verdubbeld. Tussen Huizen en Hilversum is een snelle, betrouwbare en zeer frequente busverbinding gerealiseerd met nieuwe haltes op het ArenaPark. Naast het reguliere openbaar vervoer rijdt een frequente pendelbus tussen NS-station Hilversum en het Media Park: de Media Pendel.

De werkzaamheden aan het Den Uylplein maken deel uit van het Integraal BereikbaarheidsPlan Hilversum e.o. (IBP). Voorafgaand aan de grote infrastructurele werken, heeft de gemeente in het kader van het dat plan bewust als eerste ingezet op versterking van het openbaar vervoer en fietsvoorzieningen. Zo kan Hilversum een goed alternatief aanbieden tijdens de ingrijpende wegwerkzaamheden.

Voor een reisadvies op maat klik op 'Website Hilversum beter bereikbaar'.
Voor op het Media Park gerichte reisadviezen klik op 'Website Mediapark bereikbaar'.