Nederland en Saudi-Arabië organiseren internationale energieconferentie

Nederland en Saudi-Arabië organiseren op 30 juni en 1 juli de 'Conference on CCS in a low carbon energy future' over het afvangen en opslaan van CO2. Omdat de wereld de komende jaren afhankelijk blijft van fossiele energie, is het ook belangrijk om te werken aan schonere toepassingen van olie, gas en kolen. Carbon Capture and Storage of CCS draagt door het verminderen van CO2-uitstoot bij aan een schoner klimaat.

Nederland en Saudi-Arabië zijn van mening dat de internationale gemeenschap er alles aan moet doen om klimaatverandering tegen te gaan. Hiervoor is niet één oplossing maar zijn er meerdere mogelijkheden. Energiebesparing en het gebruik van duurzame energie staan daarbij voorop. Daarnaast is schoner gebruik van fossiele brandstoffen belangrijk. Dat kan met onder meer met het afvangen en opslaan van CO2.

Nederland en Saudi-Arabië zien CCS zien als een belangrijke stap op weg naar een CO2-arme economie. Nederland is één van de koplopers op het gebied van CCS-onderzoek. Maar alleen door internationale samenwerking kan CCS op grote schaal worden toegepast. Saudi Arabië heeft als één van de grootste energieproducenten een groot belang bij schoner produceren. Het reduceren van CO2 uitstoot is daarmee een gedeeld belang.

De Nederlandse samenwerking met Saudi-Arabië past goed in het Nederlandse energiebeleid zoals vorige week gepresenteerd in het 'Energierapport 2008' dat het belang van brede en intensieve relaties tussen energieconsumerende en energieproducerende landen onderstreept.

Nederland en Saudi-Arabië willen met de CCS-conferentie, afspraken maken over concrete stappen die nodig zijn om de afvang en opslag van CO2 op commerciële schaal mogelijk te maken bijvoorbeeld door het opzetten van proefprojecten tussen energieconsumerende en -producerende landen én tussen geïndustrialiseerde landen en opkomende economieën. Nederland werkt al met het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen samen om de mogelijkheden van de opvang en opslag van CO2 onder Noordzee te onderzoeken. Het zou interessant zijn als vergelijkbare initiatieven zouden ontstaan op het Arabisch schiereiland of in Azië.

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken geeft tijdens de CCS-conferentie een key note speech. De conferentie wordt bijgewoond door deelnemers uit alle werelddelen.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed