Trots op Nederland

Nieuws

Rita Verdonk volgens ouderen meest geschikte kandidaat voor het Minister-Presidentschap

Het eerste grootschalige opinieonderzoek onder ouderen (49 tot 92 jarigen), de eerste Nationale Senioren Barometer 2008, laat zien dat de meerderheid van de ouderen zich niet vertegenwoordigd voelt door de overheid. 15% geeft aan op Trots op Nederland te gaan stemmen. Rita Verdonk wordt door de ouderen het meest (23%) genoemd als geschikte kandidaat voor het Minister-presidentschap. De huidige premier komt met 21% van de stemmen op een 2e plaats. De (ex)fractievoorzitters van D66 en de SP, Alexander Pechtold (7,8%) en Jan Marijnissen (7,2%) worden ook relatief veel genoemd.

Veel ouderen zijn ontevreden met het huidige regeringsbeleid. Het totale rapportcijfer dat de regering krijgt voor haar beleid is een 5.0. Volgens de ouderen zou het regeringsbeleid zich meer moeten richten op het bestrijden van de criminaliteit, betere ouderenzorg en het verbeteren van het onderwijs.

Bijna de helft van alle ouderen is van mening dat de overheid geen eerlijke informatie verstrekt (48%) en hen niet volledig informeert (50%). Tevens vinden de ouderen dat de regering veel slagvaardiger zou moeten opereren en meer rekening moet houden met de belangen van de bevolking.

Ouderen zijn redelijk tevreden over de lokale gemeente en haar ambtenaren. Men is vooral te spreken over de serviceverlening en klantvriendelijkheid van de ambtenaren.

Deze resultaten laten zien dat er een grote discrepantie bestaat tussen het regeringsbeleid en de tevredenheid over dit beleid bij de oudere bevolkingsgroep. Volgens initiatiefnemer van de Barometer, Prof. dr. René Schalk, Hoogleraar Ouderenbeleid bij Tranzo, Universiteit van Tilburg, is deze discrepantie te verkleinen door "ouderen meer te betrekken bij het ontwikkelen van beleid en het beleid beter te communiceren naar de ouderen". Een complete samenvatting van het hele onderzoek is te vinden op www.seniorenbarometer.nl