Partij van de Arbeid

Vogelaar stopt mega-fusie

30-06-2008 09:47

De voorgenomen fusie tussen een woningcorporatie en twee zorgaanbieders krijgt geen goedkeuring van het kabinet. Woordvoerder Agnes Wolbert: Wij maken ons al lang zorgen over tal van mega-fusies van zorg-instellingen. Dit is een eerste stap terug naar de menselijke maat in de zorg.

Een fusie van een woningcorporatie met één of meerdere organisaties van buiten de volkshuisvesting is strijdig met de huidige regelgeving, zo stelt het kabinet op voorspraak van PvdA-minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie. Het is nadrukkelijk niet toegestaan dat woningcorporaties ook zorgtaken op zich nemen. De drie organsaties kunnen wel samenwerken, maar er mag niet één groot bedrijf ontstaan.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer reageert instemmend op het besluit. Zorg-woordvoerder Agnes Wolbert: Op zulke grote organisaties is nauwelijks nog invloed uit te oefenen. Een moedige daad dus van de minister.

Eerder dit jaar diende Wolbert namens de PvdA-fractie al een motie in om de politiek bij alle mogelijke mega-fusies in de zorg een vinger in de pap te geven. Wolbert: 'We zitten niet te wachten op de ene fusie na de andere. Fusies betekenen weer geheid veel tijd en energie in reorganisatie-processen. We hebben liever dat het management zich buigt over verbetering van de kwaliteit van de zorg voor de cliënten, dan over de vraag wie in de organisatie de nieuwe leidinggevende wordt.'