AutoRai

Fiat Yamaha team scoort belangrijke punten tijdens TT Assen

(6/30/2008)
Voor het oog van 95.000 fans scoorde Fiat Yamaha-coureur Jorge Lorenzo vandaag tijdens de 60ste TT van Assen voor het tweede achtereenvolgende weekend een zesde plaats. De jonge rijder wist daarmee één plek goed te maken ten opzichte van zijn startpositie.

Zijn Fiat Yamaha teamgenoot Valentino Rossi maakte een voor hem zeldzame fout en crashte tijdens de eerste ronde. Toch was Rossi in staat om zijn weg te vervolgen en als elfde te finishen, waarmee hij belangrijke punten voor het kampioenschap scoorde.

Lorenzo vertrok vandaag onder het toeziend oog van de Nederlandse Staatssecretaris van VWS, Jet Bussemaker, vanaf een zevende startpositie, maar kwam moeilijk in zijn ritme, waardoor hij de aansluiting met de kop miste. Een groot deel van de race reed Lorenzo alleen rond op een achtste plek. Naarmate de race vorderde kreeg hij meer vertrouwen in zijn Yamaha en de Michelin-banden en verbeterde Lorenzo zijn rondetijden. Daardoor wist hij eerst Chris Vermeulen te verschalken en vervolgens Shinya Nakano, om uiteindelijk als zesde over de streep te komen.

âGisteren heb ik gezegd dat het belangrijkste voor mij vandaag finishen was, na alles wat er de afgelopen tijd is gebeurd en dus is dit een goed resultaat,â aldus Lorenzo. âToch heb ik geen goed gevoel over de race. Ik heb niet met heel veel plezier gereden en had met wat problemen te kampen. Maar net als in de laatste paar races werd mijn motor in de latere fase van de race beter. Ik heb nu twee weken de tijd tot aan de volgende GP en hopelijk voel ik me dan beter. Langzaam maar zeker gaan we vooruit, maar uiteraard wil ik meer dan dit. Valentino was vandaag niet echt gelukkig, maar ik wil hem complimenteren met het feit dat hij toch gefinisht is en belangrijke punten heeft gepakt.â

Rossi vecht zich terug na crash
Een zeldzame fout van Valentino Rossi zorgde er voor dat de Fiat Yamaha-coureur al in de eerste ronde crashte. Maar Rossi slaagde er in zijn Yamaha weer aan de praat te krijgen en een gat van meer dan twintig seconden dicht te rijden, om vervolgens nog twee concurrenten in te halen. Uiteindelijk finishte hij de race als elfde, ondanks een afgebroken bedieningshendel van de versnellingsbak en een verbogen stuur.

Rossi was een paar plaatsen teruggevallen toen hij in bocht vijf de fout in ging en in de grindbak gleed. Daarbij nam hij Randy de Puniet helaas met zich mee. Het scoren van punten was echter nog steeds mogelijk en daarom mengde Rossi zich toch weer in de strijd, ondanks de schade aan zijn Yamaha en het gat van 24 seconden naar Marco Melandri. Dankzij een fantastische inhaalrace, waarbij Rossi dezelfde rondtijden noteerde als de mannen aan kop, wist de Fiat Yamaha-rijder ronde na ronde het gat naar Melandri te verkleinen, om hem vervolgens in ronde 19 van 26 te passeren. Vier ronden later pakte Rossi ook Toni Elias terug, om kort daarna als elfde de finishlijn te passeren en alsnog vijf kampioenschappunten te scoren.

Spannende kampioenschapstrijd
Omdat zijn belangrijkste rivaal in het kampioenschap, Dani Pedrosa, vandaag tweede werd, kon de heldhaftige inhaalrace van Rossi wel eens cruciaal blijken voor de titelstrijd. Vandaag heeft de Italiaanse Fiat Yamaha-coureur zijn leiderspositie af moeten staan aan Pedrosa, maar het gat tussen de twee kemphanen bedraagt slechts vier punten.

Pedrosa leidt het MotoGP kampioenschap nu met 171 punten, gevolgd door Valentino Rossi met 167 punten. Jorge Lorenzo staat momenteel vierde in de rangschikking, maar zijn achterstand op de nummer drie, Casey Stoner, bedraagt na diens overwinning van vandaag nu 28 punten.