AutoRai

Abarth-coureur Basso verspeelt zekere podiumplaats

(6/30/2008)
De Rally van Yper, de derde rally in het IRC-kampioenschap kende, voor Abarth geen gelukkige afloop. Toprijder Giandomenico Basso verspeelde tegen het einde van de rally zijn zekere derde plek op het podium doordat hij een tijdstraf kreeg opgelegd voor te vroeg inklokken.

Ook moest hij afrekenen met een lekke band op de laatste klassementsproef. Het Abarth-team heeft nu het vizier gericht op de volgende rally, de IRC-rally van Rusland, die vorig jaar winnend werd afgesloten.

De strijd om de derde podiumplek leek Abarth-rijder Basso in zijn voordeel te beslissen. Een strijd die uitdraaide op een regelrecht gevecht om secondes, want drie rijders lagen de laatste proeven slechts secondes van elkaar. Basso leek daarbij als snelste van de drie beslag te leggen op de derde plaats.

Abarth-coureur Giandomenico Basso, in 2006 met Abarth winnaar van de Rally van Yper, moest echter genoegen nemen met de zesde plaats, nadat hij de gehele rally uitzicht had op die topdrie klassering. Op de laatste, lange klassementsproef van 42 kilometer kreeg de Italiaan een lekke band, waardoor hij veel tijd verloor.

De smalle rallyweggetjes in de omgeving van Yper stelden hoge eisen aan mens en machine. Kenmerkend voor de Belgische proeven zijn de lange rechte stukken, onderbroken door haakse bochten. Door de hoge snelheden werd ieder foutje onmiddellijk afgestraft en diverse rallywagens verdwenen in een sloot. Ook Abarth-rijder Renato Travaglia moest onverrichterzake naar huis, nadat ook hij lange tijd zicht had op een topklassering. De derde Abarth-rijder, Anton Alen, zakte in het klassement omdat hij vier minuten verloor bij het wisselen van een wiel na ook een lekke band vlak na de start van klassementspoef 13.

Het Abarth-team heeft nu de ogen gericht op de Rally van Rusland, die op 11 en 12 juli wordt verreden. Vorig jaar werd dit evenement over onverharde klassementsproeven door Abarth gewonnen.