Senternovem


30-06-2008 | Energy - Europese commissie vraagt om grootschalige demonstratieprojecten

Dat het Zevende Kaderprogramma niet alleen geschikt is voor onderzoeksinstellingen en grote bedrijven, wordt bewezen door de onlangs gepubliceerde call binnen het thema Energy. In deze call wordt gevraagd om grootschalige, industriële demonstratieprojecten, met als doel nieuwe technologieën en processen na afronding van het project te commercialiseren.

Binnen het thema Energy in het Zevende Kaderprogramma is door DG TREN een call gepubliceerd met een budget van 147 miljoen, waarin gevraagd wordt om grootschalige, industriële demonstratieprojecten.

Centraal in deze call staat het technologisch én economisch haalbaar maken van nieuwe technologieën, die zich op kleine schaal al hebben bewezen. Alle belanghebben worden aangespoord in deze projecten deel te nemen, met name de partijen die de technologieën, processen en producten na afloop van het project gaan commercialiseren.

Een bijzondere plek binnen deze call wordt ingenomen door Concerto, het Europees initiatief gericht op het realiseren van een aanzienlijke energie-efficiëntie in steden. Concerto-projecten zijn grootschalige projecten waarbij energiebesparingsmaatregelen en de introductie van duurzame energietechnologieën binnen `communities' (steden, eilanden, delen van een regio) op een innovatieve manier worden geïntegreerd. Ook hier gaat het om demonstratieprojecten, waarin energie-efficiënte maatregelen een aanzienlijke reductie in het energieverbruik van de hele gemeenschap teweegbrengen.

De sluitingsdatum is 8 oktober 2008, 17.00 uur. Op onze website vindt u meer informatie over deze call en de onderwerpen waarbinnen projectvoorstellen ingediend kunnen worden.
Contact
EG Liaison, Diana Guzijan en Madelon de Ruiter