Senternovem


30-06-2008 | Goede R&D contacten gelegd tijdens technologie matchmaking Canada

Van 2 tot en met 6 juni organiseerde SenterNovem een Technology Matchmaking naar Canada op het gebied van Fotonica. Deelnemers waren Cedova, XioPhotonics, Plateau-Photonics Innovation Center @ Ghent University en het IOP Photonic Devices. De organisatie werd aan Canadese kant ondersteund door het Canadian Photonics Consortium, NRC-IRAP, het Canadian Photonics Fabrication Centre, OCRI, de Canadese Ambassade in Nederland en de Nederlandse Ambassade in Canada.

Fotonica in Canada
De Canadese overheid heeft fotonica benoemd tot één van de opkomende en strategisch interessante sectoren. De sector is langzamerhand hersteld van de neergang van de IT-industrie aan het begin van deze eeuw. De optische industrie groeit nu weer met 15 tot 30 procent per jaar. Met name in gebieden als de life sciences en defensie- en veiligheidstoepassingen is deze groei het sterkst. Volgens deskundigen heeft de fotonica zich de laatste jaren tot een platformtechnologie ontwikkeld. Hierdoor is de technologie nu in staat om nieuwe toepassingen tegen lagere kosten te genereren op basis van vraag uit de markt.

Montreal
Het eerste programma onderdeel was een bezoek aan de Photonics North, een jaarlijkse internationale conferentie die dit jaar in Montreal plaatsvond. Naast bezoek aan de exhibition en de presentaties stond ook een matchmaking op het programma. Bij matchmakings worden Nederlandse innovatieve bedrijven en kennisinstellingen in contact gebracht met partners uit het buitenland. De deelnemers kijken tijdens een reeks kennismakingsgesprekken van drie kwartier of zij iets voor elkaar kunnen betekenen en of samenwerking mogelijk is. Het doel is technologische samenwerking stimuleren bij R&D-projecten, waarbij de Nederlandse partij financiële ondersteuning kan krijgen via SenterNovem.

Ottawa
Na vertrek uit Montreal werd het Canadian Photonics Fabrication Centre (CPFC) in Ottawa bezocht. Het CPFC is door de Canadese overheid opgericht om de vele kleine Canadese partijen die met fotonica bezig zijn een uitgebreide fabricage faciliteit te bieden en terwijl deze partijen niet de investeringen voor eigenfabricage faciliteiten moeten doen. Bij dit bezoek bleek er voor alle partijen mogelijkheden te liggen met het CPFC.

Als derde onderdeel stond het Symposium on Photonics Commercialization op het programma met veel belangrijke namen uit de Noord-Amerikaanse Fotonica-industrie als spreker. De reis werd afgesloten met een tweede matchmaking bij het Ottawa Center for Research and Innovation (OCRI).