Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Van Baalen over de Iraanse Mujahedin-e Khalq Organisatie (MKO)

30-06-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over het bericht dat het Britse Lagerhuis besloten heeft de Iraanse Mujahedin-e Khalq Organisatie van de lijst van terroristische organisaties te halen. Deze vragen werden ingezonden op 26 juni 2008 met kenmerk 2070823870.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over het bericht dat het Britse Lagerhuis besloten heeft de Iraanse Mujahedin-e Khalq Organisatie (MKO) van de lijst van terroristische organisaties te halen.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het feit, dat het Britse Lagerhuis, op voordracht van de Britse regering, heeft besloten de Iraanse Mujahedin-e Khalq Organisatie (MKO) van de lijst van terroristische organisaties te halen? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Kunt u aangeven of deze beslissing van het Britse Lagerhuis en de grondslagen waarop dit besluit genomen is, voor u redenen zijn om uw eigen standpunt inzake de MKO te herzien? Zo ja, kunt u aangeven op welke wijze u uw standpunt zal herzien? Zo neen, kunt u aangeven waarom niet?

Vraag 3
Kunt u in het licht van uw brief d.d. 15.06.2007, waarin u stelt dat indien de bevoegde Britse rechter van oordeel zou zijn dat het besluit van 29 maart 2001 van de Secretary of State (aanmerking MKO als terroristische organisatie) ten onrechte zou zijn genomen, dit betekent dat "het aan de EU-maatregel ten grondslag liggende besluit komt te vervallen", aangeven wat volgens u de gevolgen zijn van het besluit van het Britse Parlement om de uitspraak van de bevoegde Britse rechter te bekrachtigen?

Vraag 4
Kunt u, in het licht van uw Kamerbrief d.d. 13 mei 2008 waarin u stelt: " Uiteraard zou de gang van zaken in het VK consequenties kunnen hebben voor de Europese listing van MKO", aangeven wat de consequenties van het besluit van het Britse Lagerhuis zijn voor de Europese listing van MKO? Op welke wijze zult u in Europees kader gevolg geven aan deze consequenties?

Antwoord

Elke plaatsing van een persoon of entiteit op de Europese bevriezingslijst is gebaseerd op een besluit van een nationale competente autoriteit, zoals kan worden afgeleid uit artikel 1(4) van het Gemeenschappelijk Standpunt 931/2001. In het geval van MKO is dit nationale besluit, het besluit van de Britse Secretary of State van 29 maart 2001 om MKO op de Britse nationale bevriezingslijst te plaatsen.

Op 24 juni jl. heeft het Britse parlement ingestemd met het verwijderen van MKO van de Britse nationale lijst. De Europese lidstaten buigen zich op dit moment dan ook over de consequenties van deze uitspraak voor de Europese listing van de organisatie. Elk besluit over personen of entiteiten op deze lijst wordt met de grootste zorgvuldigheid genomen en hieraan gaat een gedegen belangenafweging vooraf. Dergelijke besluiten vereisen tevens unanimiteit onder de Europese lidstaten.

Met het oog op deze vereiste unanimiteit kan ik niet vooruitlopen op de mogelijke uitkomst van het proces dat op dit moment in Brussel in gang is gezet.


1) The Associated Press, zie
http://ap.google.com/article/ALeqM5j3zO6LgMFw-tUAPo-anHZeh9Q4ywD91G2TM 80

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl