Gemeente Son en Breugel


Onderhoud aan brug over de Dommel bij Veerstraat noodzakelijk

Bij de controle aan de brug over de Dommel bij de Veerstraat is gebleken dat deze in slechte staat verkeert. In opdracht van de gemeente heeft de Grontmij een onderzoek ingesteld naar de exacte onderhoudstoestand

---

Naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek gaat de gemeente over tot maatregelen. Op deze manier kunnen weggebruikers veilig gebruik blijven maken van de brug.

Maatregelen
Op korte termijn dicht de gemeente de kieren af tussen de landhoofden en het brugdek en wordt er een controleberekening uitgevoerd van het maximale momentane draagvermogen van de huidige brug. Uit deze controleberekening blijkt wat de huidige brug nog aan belas-ting mag hebben. Uit deze controleberekening blijkt ook of er een aslastbeperking ingesteld moet worden. De gemeente mag, als het nodig is, een verkeersbesluit instellen om bijvoor-beeld een maximale aslast van kracht te laten zijn. Dit kan mogelijke gevolgen hebben voor de hulpdiensten, voornamelijk voor de brandweer. In overleg met hen kijkt de gemeente welke maatregelen passend zijn. Uiteraard blijft de gemeente de toestand van de huidige brug nauwlettend volgen. Het vervangen van de complete brug en de periode van vervanging wordt bepaald aan de hand van de resultaten van de controleberekening. Is het draagvermogen van de huidige brug laag dan is de noodzaak van vervangen hoger dan wanneer er nog voldoende draagvermogen is. Het eventueel vervangen van de brug zou binnen 2 jaar moeten gebeuren.

Afdichten kieren
Uit een rapportage van de Grontmij blijkt dat de schade aan de brug is ontstaan door inwerking van chloriden, in combinatie met het carbonatieproces. De kieren tussen de landhoof-den en het brugdek worden afgedicht zodat chloriden uit dooizout de eindbalken van het dek niet meer kunnen bereiken. Het corrosieproces blijft echter voortgaan. Dit kan op een gegeven moment de veiligheid, de functionaliteit en de duurzaamheid van de brug in gevaar bren-gen.

Kosten
Het afdichten van de kieren tussen landhoofd en brug kost EUR 2.000,- en het vervangen van de huidige brug bedraagt ongeveer EUR 600.000,-. Dit laatste bedrag is natuurlijk sterk afhankelijk van het ontwerp van de nieuwe brug en de gekozen uitvoeringstechnieken.

Achtergrondinformatie
De brug over de Dommel in de Veerstraat is gebouwd in 1966 in opdracht van de gemeente Son en Breugel. Aannemingsbedrijf De Kempen N.V. heeft onder toezicht van ingenieursbu-reau van Kleef N.V de brug gebouwd. De brug zou in circa 50 tot 60 jaar afgeschreven moeten zijn. Gedurende de 42 jaren zijn er geen grootschalige onderhoudswerkzaamheden ver-richt. Het onderhoud beperkte zich alleen tot het schilderen van de stalen leuningen. Tijdens een inspectie van de brug door de afdeling V&W werden er enkele gebreken geconstateerd die van dien aard waren dat het noodzakelijk was om een deskundige de brug te laten onderzoeken. Aan de Grontmij is opdracht gegeven om de brug te inspecteren en met een rap-portage te komen. Hieruit is gebleken dat maatregelen noodzakelijk zijn.