ProRail

Persbericht

30-06-2008

Basisschool De Brug uit Nieuwerbrug wint ProRailprijsvraag DingDingDing-campagne

Basisschool De Brug uit Nieuwerbrug wint ProRailprijsvraag DingDingDing-campagne Groep 6 van basisschool De Brug uit Nieuwerbrug, onder leiding van juf Anita Kleijweg, is een van de twee prijswinaars van de landelijke âDingDingDing-campagneâ van spoorbeheerder ProRail. Een campagne die scholieren bewust maakt van gevaren op het spoor. De kinderen wonnen een schoolreisje naar het spoorwegmuseum in Utrecht. Scholen werd gevraagd om een eigen couplet te schrijven voor het âDingDingDingliedâ. Basisschool De Brug ging strijken met de originaliteitsprijs, omdat de groepzessers niet alleen verschillende coupletten hadden geschreven, maar ook een videoclip met zang en dans hadden opgenomen en vele posters en tekeningen hadden gemaakt. Meer informatie â waaronder de clip - is te vinden op www.dingdingding.nl. De jury besloot na het zien van de vele inzendingen om twee prijzen uit te delen, een prijs voor het winnende couplet en een originaliteitsprijs. Het winnende couplet werd geschreven door basisschool ât Spoor uit Maastricht.

Geen speelterrein

Om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van de gevaren van het spoor heeft ProRail een lespakket ontwikkeld voor de basisschool. Bij jongere kinderen gaat het vaak om het spelen in de omgeving van het spoor. Kinderen beseffen daarbij niet dat ze zich op gevaarlijk terrein bevinden. Met het lespakket moeten de leerlingen zich gaan realiseren dat het spoor geen speelterrein is.

Lespakket met boekje en lied

Het lesmateriaal bestaat uit een âDing ding dingâ-lied, in combinatie met een boekje en een docentenhandleiding. In het lied wordt duidelijk gemaakt welke gevolgen spelen bij het spoor kan hebben. Moraal van het verhaal: âAls je slim bent, heb je een alarmbel in je hoofdâ. Het onderwerp wordt klassikaal besproken. Komen leerlingen wel eens bij het spoor? Weten ze dat het gevaarlijk is? Er is ook een speciale website waar kinderen meer informatie over het onderwerp kunnen vinden: www.dingdingding.nl. Het âDing ding dingâ-lied is geschreven door Mike Boddé, geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis en ingezongen door onder andere Edsilia Rombley. 2000 Scholen hebben het lespakket besteld. Dit is meer dan tweederde van het aantal scholen nabij het spoor dat is aangeschreven.

Veiligheid voorop

Er gebeuren jaarlijks tientallen ongelukken op spoorwegovergangen, waarbij doden en gewonden vallen. In 2007 vielen er 19 doden (waarvan 10 jongeren onder de 21 jaar) en 16 gewonden bij 72 botsingen. Vorig jaar zijn ruim 300 meldingen binnengekomen van gevaarlijke situaties met kinderen bij het spoor. ProRail is verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond het spoor en doet daarom veel aan het voorkomen van ongelukken. ProRail schermt het spoor zoveel mogelijk af en maakt het zo moeilijk mogelijk om het spoor over te steken. Ook wordt regelmatig bij spoorwegovergangen gecontroleerd en worden boetes opgelegd. Om het onderwerp ook op de middelbare school bespreekbaar te maken, geeft ProRail al enkele jaren het lespakket PazzUp uit.