Nederland laat miljarden liggen in handel met Duitsland

30/06/2008 10:44

Rabobank Nederland

Zomereditie Rabobank Cijfers & Trends

Bekend: Duitsland is grootste handelspartner van Nederland en buurland met een grote koopkrachtige afzetmarkt. Minder bekend: de oosterburen zijn wereldkampioen exporteren. Zeker voor exportgerichte ondernemers in Nederland zijn er veel kansen om de handelsrelatie met Duitsland te intensiveren. Uit onderzoek blijkt dat Nederland op dit vlak nog miljarden euro's aan omzet laat liggen. Branches met extra potentie in Duitsland zijn volgens Rabobank de groothandel, industrie, transport en food & agri.

Duitsland is goed voor een kwart van de Nederlandse goederenexport. Logisch dat de Duitse markt een groeiende aantrekkingskacht uitoefent op Nederlandse ondernemers. Het is een van de grootste economieën in de wereld met meer dan 80 miljoen mensen op relatief korte afstand. Daarbij kende de Duitse economie een bijzonder sterk eerste kwartaal 2008. Met een groeicijfer van 1,5% van kwartaal-op-kwartaal, is dat het beste resultaat in 12 jaar.

Ten opzichte van een jaar eerder groeide het bruto binnenlandsproduct met 2,6%, vooral door forse toename van kapitaalinvesteringen door bedrijven en voorraadvorming. Tegelijk lijkt een einde te komen aan economische problemen die voortkwamen uit de integratie en West- en Oost-Duitsland. Sinds de val van de muur werken er meer mensen dan ooit: de werkloosheid is de laagstse in 15 jaar tijd en de pensioenleeftijd is verhoogd. Echter, de aanpak van langdurige werklozen, versoepeling van ontslagrecht en herstructurering van het zorgstelsel zijn nog niet van de grond gekomen.

Meer hierover staat in de nieuwe Rabobank Cijfers & Trends Sectorupdate met als thema 'Beter een goede buur - zakendoen met Duitsland'. Deze zomereditie gaat over ondernemen met en in Duitsland, onze grootste handelspartner. Naast een macro-economisch overzicht en de stand van de economie van Nederland en van Duitsland, gaat het over kansen op zakendoen in Duitsland en de bijbehorende vestigingsfactoren.

Verder omvat de uitgave een gastbijdrage 'Profiteren van je buren' van voorzitter Axel Gerberding van de Nederlands-Duitse Handelskamer en interviews met ondernemers met handelservaring in Duitsland zoals Alfred Oetker van Dr. Oetker Nederland. Daarnaast is er een praktisch hoofdstuk over culturele verschillen, financieren over de grens, wet- en regelgeving en samenwerkingsvormen. Met Rabobank Cijfers & Trends hebben de zakelijke klanten van de Rabobank toegang tot de meest actuele en uitgebreide branchespecifieke kennis over 9 sectoren en 80 branches.