Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Corus geeft Nederlands talent kans op hoogste niveau

De organisatie van het Corus Chess Tournament heeft de jonge Nederlandse schaakgrootmeesters Daniel Stellwagen (1987) en Nederlands kampioen Jan Smeets (1985) de kans geboden om te debuteren op het hoogste niveau. Beide grootmeesters hebben de uitnodiging voor deelname aan de grootmeestergroep A van het 71e Corus Chess Tournament aangenomen. Tezamen met Loek van Wely vormen zij de Nederlandse inbreng voor het jaarlijkse schaakfestival, dat van vrijdag 16 januari tot en met zondag 1 februari 2009 plaats vindt.

Naast de deelname van de drie Nederlanders, staat ook de deelname van de wereldtoppers Magnus Carlsen (Noorwegen), Alexander Morozevich (Rusland), Levon Aronian (Armenië), Vassily Ivanchuk (Oekraïne), Gata Kamsky (Verenigde Staten) en Teymour Radjabov (Azerbeidjan) vast. Carlsen, Ivanchuk en Morozevich zullen op de eerstvolgende wereldranglijst, die verschijnt op 1 juli van dit jaar, deel uitmaken van de top vijf.
Daarnaast hebben ook de jonge Oekraïense grootmeester Sergei Karjakin en promovendus Sergei Movsesian (Slowakije) hun deelname bevestigd. Het complete deelnemersveld van veertien spelers wordt in het najaar bekendgemaakt, evenals de namen van de deelnemers in de grootmeestergroepen B en C.

Pavel Votruba nieuwe hoofdarbiter Corus Chess Tournament De Tsjechische internationale arbiter Pavel Votruba (Benesov, 1948) wordt met ingang van het Corus Chess Tournament 2009 de nieuwe hoofdarbiter van het schaaktoernooi. Votruba, die sinds 2004 deel uitmaakt van het Wijk aan Zeese arbitersteam, volgt Thomas van Beekum op. Votruba was arbiter op verschillende schaakolympiades en is tevens in het bezit van de internationale meestertitel. Thomas van Beekum vervulde de rol van hoofdarbiter sinds 1991. Hij volgde indertijd Constant Orbaan op.

---