Gemeente Twenterand


Eerste Veteranendag in Twenterand

Zaterdag 28 juni heeft de gemeente Twenterand voor de eerste keer een Veteranendag gehouden. Hiervoor heeft burgemeester Koetje alle veteranen uit Twenterand, die bekend zijn bij het Veteraneninstituut in Doorn persoonlijk per brief uitgenodigd. De bijeenkomst die om 12.00 uur begon werd gehouden in de V'sterij zaal van Kulturhus de Klaampe in Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Tientallen reacties
Vorig jaar hebben alle veteranen uit Twenterand een brief van burgemeester Koetje ontvangen met de vraag of zij het op prijs stellen dat de gemeente in 2008 een Veteranendag zou organiseren. De reacties hierop waren positief. Dit was aanleiding voor de organisatie van de eerste Veteranendag in Twenterand. De veteranen Hulswegge, Bijker en Verboom boden zich spontaan aan om mee te denken over de invulling van het programma. Naast een toespraak van burgemeester Koetje vertellen zij zaterdag een verhaal uit hun verleden. Centraal deze middag stond het informele gedeelte, waarbij veteranen volop de gelegenheid hadden voor het uitwisselen van ervaringen en het ophalen van oude herinneringen.

Erkenning
In 2003 werd de Commissie Nederlandse Veteranendag ingesteld met als doel, te kijken op welke wijze de gewenste maatschappelijke erkenning van veteranen kan worden ingevuld en vergroot. Geadviseerd werd een Nederlandse veteranendag in te stellen die bijdraagt aan de verbetering van de maatschappelijke erkenning voor de Nederlandse veteranen, zowel jong als oud. Nederland heeft een groot aantal militaire veteranen. Niet alleen de ruim honderdduizend nog in leven zijnde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands Indië, Korea of Nieuw-Guinea zijn ingezet, maar ook de snelgroeiende groep 'jonge veteranen'. Dit zijn oud-militairen die hebben deelgenomen aan vredesmissies in internationaal verband, zoals in Libanon, Cambodja, het voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Ruim vijftigduizend van de oud-militairen zijn afgezwaaid en zijn nu veteraan. Als eerbetoon aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard is door het Kabinet besloten de Nederlandse Veteranendag jaarlijks op 29 juni, de verjaardag van de prins, te organiseren. Omdat deze datum dit jaar op een zondag viel werd landelijk bepaald dat de veteranendag dit jaar op zaterdag 28 juni was.

Witte anjer
Als symbool van erkenning en waardering ondersteunt het Comité Nederlandse Veteranendag de witte anjer. Alle veteranen uit Twenterand kregen zaterdag een witte anjer en het boek "Ingezet in dienst van de vrede" mee naar huis.